پایگاه خبری فولاد ایران - منطقه آفریقا اخیراً به دلیل صنعت رو به رشد نفت و گاز خود توجه بسیاری را به خود جلب کرده است، به طوری که کشورهای جدید نفت خیز در سراسر آفریقا امیدوارند تا تقاضای جهانی برای سوخت های فسیلی را برآورده کنند. با این حال، چندین کشور آفریقایی نیز در حال توسعه استراتژی های انرژی سبز و سرمایه گذاری در انرژی های تجدیدپذیر هستند. به گزارش فولاد ایران، رشد این صنعت نه تنها به چندین کشور کمک می کند تا اقتصاد خود را توسعه دهند، بلکه فرصت هایی را برای شرکت های نفت و گاز ایجاد می کند تا در پتانسیل سوخت فسیلی کم کربن خود سرمایه گذاری کنند. اما این تازه شروع رونق انرژی آفریقاست، زیرا به نظر می رسد از منابع عظیم تجدیدپذیر خود نیز بهره ببرد.
600 میلیون نفر در سراسر آفریقا به برق دسترسی ندارند، یعنی حدود 48 درصد از کل جمعیت آن. اما گفته می شود آفریقا می تواند تا سال 2030 حدود یک چهارم نیاز انرژی خود را با انرژی پاک تامین کند. این امر مستلزم افزایش از 42 گیگاوات برق تجدیدپذیر به 310 گیگاوات برای تامین نیمی از تقاضای برق منطقه با سرمایه گذاری سالانه حدود 70 میلیارد دلار تا سال 2030 است.
چندین کشور آفریقایی از جمله مصر، اتیوپی، کنیا، مراکش و آفریقای جنوبی در حال حاضر استراتژیها و اهدافی را برای حمایت از توسعه انرژیهای تجدیدپذیر گسترش دادهاند و سرمایه گذاری در انرژی خورشیدی در سراسر منطقه در حال حاضر به طور قابل توجهی افزایش یافته است.
طبق گزارش PwC، آفریقا پتانسیل توسعه 59 تراوات ظرفیت انرژی بادی را دارد و در حال حاضر تنها از 0.01 درصد این پتانسیل استفاده میکند. از انرژی آبی نیز بسیار کم استفاده شده است، ضمن اینکه پتانسیل قابل توجهی برای توسعه انرژی زمین گرمایی نیز دارد.
از نظر انرژی هسته ای، آفریقای جنوبی تنها کشور در این قاره است که نیروگاه هسته ای تجاری دارد. اما یک تاسیسات 100 مگاواتی دیگر در سودان جنوبی در دست ساخت است. علاوه بر این، چندین کشور از جمله غنا، کنیا، مصر، مراکش، نیجر و نیجریه با آژانس انرژی اتمی درباره پتانسیل هستهای خود با هدف توسعه برنامه انرژی هستهای مذاکره کردهاند.
با این حال، برای ایجاد یک بخش انرژی تجدیدپذیر قوی، آفریقا به حمایت جامعه بین المللی، به ویژه از نظر بودجه، نیاز دارد. سرمایهگذاری خارجی در انرژیهای تجدیدپذیر آفریقا در حال افزایش است و سرمایهگذاران آمریکایی برای کشف پتانسیل انرژی سبز در آفریقای جنوبی همکاری میکنند.
علاوه بر پتانسیل قابل توجه نفت و گاز کم کربن، منطقه آفریقا می تواند به یک نیروگاه انرژی تجدیدپذیر تبدیل شود. با این حال، با وجود زیرساختهای محدود و محدودیت در بودجه ملی برای توسعه انرژیهای تجدیدپذیر، جامعه بینالمللی باید سرمایهگذاریهای انرژی را به منطقه هدایت کند تا یک بخش انرژی تجدیدپذیر قوی ایجاد کند که بتواند از توسعه انرژی جهانی در آیندهای به انتشار صفر حمایت کند.
منبع: Oilprice