پایگاه خبری فولاد ایران – هزینه مواد غذایی اصلی مانند نان، برنج و گوشت، مدت ها قبل از اینکه تانک های روسی وارد اوکراین شوند، در حال افزایش بود. در سال 2020، شیوع کووید-19 باعث ویرانی زنجیرههای تامین جهان شد و هزینه تولید و حمل و نقل مواد غذایی را بالاتر برد. جنگ در اوکراین اوضاع را بدتر کرد. تاجران کالا از اینکه اوکراین و روسیه که هر دو تولیدکنندگان مهم غلات، دانه های روغنی و کود هستند، برای حفظ صادرات خود با مشکل مواجه خواهند شد، نگران بودند. افزایش قیمت مواد غذایی نسبت به سال گذشته در حال حاضر به بالاترین حد خود در این قرن رسیده است. شکاف بین آن و نرخ تورم عمومی از حداقل سال 2000 تاکنون بیشترین میزان است.
تورم قیمت مواد غذایی در سه ماهه دوم سال جاری بیش از دو واحد درصد بیشتر از نرخ عمومی در بیش از نیمی از 203 کشور مورد مطالعه سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (فائو) بود.
به گزارش فولاد ایران، فقیرترین کشورها با شدیدترین شوک های قیمتی مواجه هستند. در سال گذشته هزینههای غذای مصرفی که با قیمت سبدهای خاص کالا برای کشورهای مختلف اندازهگیری میشود، در آفریقا 19 درصد افزایش یافته است.
در آسیا قیمت مواد غذایی 24 درصد افزایش یافته است، 11 درصد بیشتر از نرخ عمومی. این امر عمدتاً ناشی از لبنان است، جایی که اگرچه تورم باعث شده است قیمتهای عمومی سه برابر شود، اما قیمت مواد غذایی در سال گذشته بیش از چهار برابر افزایش یافته است. این کشور بیشتر مواد غذایی خود را وارد می کند. بیش از نیمی از واردات غلات آن از روسیه و اوکراین است. انفجار بندر بیروت در سال 2020 همچنین ذخایر گندم این کشور را که در سیلوهای مجاور ذخیره شده بود، نابود کرد.
اروپا با شکاف کمتری بین هزینههای مواد غذایی و افزایش عمومی قیمتها نسبت به بسیاری از کشورها مواجه است، زیرا افزایش سریع قیمتهای انرژی، به دلیل جنگ روسیه در اوکراین، به شدت بر تورم تأثیر میگذارد.
دلایلی وجود دارد که باور کنیم تورم قیمت مواد غذایی به اوج خود نزدیک شده است. قیمتهایی که مصرفکنندگان پرداخت میکنند تا حد زیادی از قیمتهای بازارهای کالایی پیروی میکند که بهطور پیوسته در حال کاهش بودهاند. ممکن است چندین ماه طول بکشد تا قیمت کالاها به مصرف کنندگان فیلتر شود. جهان با عصبانیت این روند را تماشا خواهد کرد.
منبع: اکونومیست