به IFNAA.IR خوش آمدید.
[ سبد خرید شما خالی است ]

آیا چین به نهایت قدرت خود رسیده است؟

پایگاه خبری فولاد ایران – شی جین پینگ حتی در لحظه پیروزی خود اعتراف کرد که ابرهای تاریک بر فراز چین گسترده است. او در سخنرانی کنگره پنج ساله حزب کمونیست در اکتبر 2022، گفت که فقر شدید از بین رفته است و سیاست "کووید صفر" او جانها را نجات داده است. اما او همچنین به رهبران حزب هشدار داد که آماده مقاومت در برابر بادهای تند و حتی طوفان های خطرناک باشند.


آقای شی معتقد است که قدرت های خارجی به رهبری آمریکا می خواهند چین را مهار کنند. دولت جو بایدن، به دنبال این است که صنعت فناوری چین را با تحریم‌ها و کنترل‌های صادراتی محدود کند. آقای شی می خواهد نظم جهانی را به گونه ای تغییر دهد که مستبدان را خشنود کند. او مدل اقتدارگرایانه چین را به عنوان جایگزینی قابل قبول برای غرب معرفی می کند.


با این حال، چین به لطف انتخاب های خود آقای شی، ضعیف تر از آن چیزی است که در غیر این صورت ممکن بود باشد. مشکلات در خانه در حال افزایش است و این سکاندار در سال 2023 هدایت آنها را دشوار خواهد یافت.


یکی از مهم ترین چالش ها کووید-19 است. او حق دارد که می گوید جان بسیاری را نجات داده است، اما اکنون اقتصاد را خفه کرده و شهروندانی را که تحت تهدید دائمی قرنطینه زندگی می کنند، را ناامید کرده است. نظام سلامت آن ضعیف است. این باعث می‌شود چین برای زندگی با این ویروس آماده نباشد. مدل ها نشان می دهند که خروج از سیاست کووید صفر منجر به بیمارستان های مملو از جمعیت و صدها هزار مرگ می شود.


اگر دولت به مسیر فعلی خود ادامه دهد، همینطور اقتصاد را رو به افول می برد. رشد در سال 2022 کمتر از حد انتظار بود و چشم انداز امیدی برای سال 2023 مشاهده نمی شود. جوانان، از جمله فارغ التحصیلان دانشگاهی، برای یافتن شغل با مشکل مواجه هستند. بازار املاک، که بخش بزرگی از تولید ناخالص داخلی را تشکیل می دهد، در بحران است. قفل ها و محدودیت های سفر، که زنجیره تامین را مختل می کند و اعتماد را کاهش می دهد، تنها بخشی از مشکل است.


آقای شی یک اقتصاد سوسیالیستی تر و تحت کنترل دولت را ترسیم کرده است. او با اعمال مقررات سختگیرانه بر شرکت های فناوری و قطع ارتباط چین با جهان، سرعت نوآوری را کاهش داده و پویایی بخش خصوصی را کمرنگ کرده است.


به گزارش فولاد ایران، جمعیت شناسی نیز علیه چین است. در دهه 1980 رهبران آن سیاست تک فرزندی را اجرا کردند. در آن زمان اعتقاد بر این بود که جمعیت به سرعت در حال افزایش است. اکنون رهبران برعکس می ترسند. در سال 2023 جمعیت چین که در حال حاضر حدود 1.4 میلیارد نفر است، احتمالاً شروع به کاهش خواهد کرد و هند به عنوان پرجمعیت ترین کشور جهان از آن پیشی خواهد گرفت. این نیز باعث کاهش رشد اقتصادی شده و بار بزرگی را بر دوش جوانان وارد کرده است. در سال 2015 چین به سیاست دو فرزندی روی آورد. در سال 2021 سه فرزند را مجاز کرد. اما به نظر می رسد که جوانان خانواده های بزرگ نمی خواهند و میانگین تعداد تولد به ازای هر زن بسیار کمتر از میزان مورد نیاز برای ثابت نگه داشتن جمعیت است، چه رسد به رشد.


برخی از کارشناسان به این مشکلات و همچنین بار سنگین بدهی چین اشاره می کنند و استدلال می کنند که چین به اوج قدرت خود رسیده است. آقای شی که در نشست سالانه مجلس قانونگذاری در مارس 2023 مجدداً به عنوان رئیس جمهور تایید خواهد شد، تمایلی به تغییر مسیر ندارد. این چه معنایی می تواند داشته باشد؟


چین با رشد کندتر منابع کمتری برای به چالش کشیدن غرب خواهد داشت. اما یک چین ضعیف که از خفقان اقتصادی توسط آمریکا می ترسد، می تواند خطرناک تر باشد.

برخی ناظران نگران هستند که چین به زودی وارد عمل شود و با توجه به پیش‌بینی رشد کاهشی اش، جهان را تغییر دهد یا تایوان را تصرف کند.


غربی ها باید مراقب باشند که نتیجه فروپاشی حزب کمونیست را فقط به این دلیل که به میل آنها خواهد بود، پیش بینی نکنند. حتی یک اقتصاد ضعیف چین نیز در رده بزرگترین اقتصادهای جهان خواهد بود. دولت می تواند منابع گسترده ای را در مناطق استراتژیک بسیج کند، مانند تولید تراشه ها یا سلاح. صعود مداوم چین اجتناب ناپذیر نیست، همچنین افول آن.


اقتصاددان

۹ آذر ۱۴۰۱ ۱۱:۵۰
تعداد بازدید : ۵۱۶
کد خبر : ۶۳,۶۵۶

نظرات بینندگان

تعداد کاراکتر باقیمانده: 500
نظر خود را وارد کنید