پایگاه خبری فولاد ایران - بانک جهانی هشدار می دهد که جداسازی فناوری و محدودیتهای تجاری ناشی از تنشهای آمریکا و چین به تولید دانش و نوآوری در هر دو ابرقدرت آسیب میزند و تهدیدی بلندمدت برای رشد در سراسر آسیا به شمار میرود. بر اساس بهروزرسانی اقتصادی شش ماهه این بانک، شکاف عمیق بین دو اقتصاد بزرگ جهان اکنون فوریترین چالش را در آسیا و اقیانوسیه ایجاد میکند.
به گزارش فولاد ایران، این هشدار در حالی مطرح شد که روابط ایالات متحده و چین از زمان عادی سازی روابط دیپلماتیک این کشورها در سال 1979 به پایین ترین سطح خود رسیده است. در ایالات متحده، جو بایدن بسیاری از سیاستهای جنگطلبانهتر خود را در قبال چین اتخاذ کرده است، از جمله تعرفهها و کنترلهای گسترده صادرات با هدف قطع دسترسی شرکتهای چینی به فناوریهای حیاتی مانند نیمهرساناها.
در جدیدترین نشانه تشدید اختلافات بین چین و غرب، اورسولا فون در لاین، رئیس کمیسیون اروپا، روز پنجشنبه از اتحادیه اروپا خواست تا "ابزارهای دفاعی جدیدی" را برای تجارت در فناوری های حساس مانند محاسبات کوانتومی و هوش مصنوعی، به عنوان بخشی از ریسک زدایی صنایع این بلوک از جاه طلبی های چین، توسعه بدهد.
تجزیه و تحلیل روند ثبت اختراع در ایالات متحده و چین، نشان داد که اقدامات پس از سال 2018 توسط پکن و واشنگتن به نوآوری شرکت ها در هر دو کشور آسیب رسانده است. بانک جهانی گفت که این به نوبه خود تهدیدی برای تضعیف چندین دهه رشد اقتصادی پایدار در منطقه آسیا-اقیانوسیه و همچنین همکاری در مبارزه با تغییرات آب و هوایی است.
این بانک همچنین گفت که انتظار دارد چین به هدف رشد 5 درصدی خود برای سال 2023 دست یابد و رشد اقتصادی 5.1 درصدی را پیش بینی کرد زیرا اقتصاد از سیاست صفر کووید شی جین پینگ باز می گردد. اما کارشناسان آن هشدار دادند که اگر چین در اجرای اصلاحات اقتصادی برای تغییر از تکیه بر صادرات و سرمایه گذاری به مصرف ناکام باشد، ممکن است با تغییر ساختاری به سمت رشد کندتر مواجه شود. پیشبینی میشود به استثنای چین، رشد اقتصادی منطقه در سال 2023 از 5.8 درصد به 4.9 درصد در سال 2023 کاهش یابد، زیرا کاهش رشد جهانی اقتصادهای وابسته به صادرات آسیا را تحت تأثیر قرار میدهد، قیمتهای بالای کالاها به مصرف داخلی آسیب میرساند و سختگیری مالی توسط سیاستگذاران مانع از سرمایهگذاری میشود .
منبع: فایننشال تایمز