پایگاه خبری فولاد ایران- صادرات نفت کردستان از طریق خط لوله ترکیه، ۷۵ روز پس از مسدود شدن آن در پی تصمیم دادگاه داوری ICC در ۲۳ مارس ۲۰۲۳، هنوز از سر گرفته نشده است. علیرغم اینکه هر دو دولت اربیل و بغداد تنها ظرف 10 روز پس از تصمیم دادگاه توانستند به توافق برسند، روند پیچیده از سرگیری صادرات نفت کردستان هنوز به صورت سه جانبه بین دولت های اقلیم کردستان عراق، دولت فدرال عراق و ترکیه، به پایان نرسیده است.
به گزارش فولاد ایران، تأخیر طولانی در آغاز مجدد صادرات نفت کردستان و به دنبال آن مواضع غیرمنتظره مقامات فدرال در مورد نفت کردستان و در نهایت اصلاحات یک جانبه برخی از نمایندگان احزاب عراقی در پیش نویس بودجه فدرال که قبلاً مورد توافق قرار گرفته بود، نشان دهنده مسیر دشوار اجرای توافق نفتی بین دو کشور است.
تصمیم دادگاه داوری ICC در مورد صادرات نفت کردستان از طریق خط لوله ترکیه در 23 مارس 2023، علیرغم تاکید بر تحویل نفت کردستان به کشتی های خریدار خود در جیهان بر خلاف توافق سال 1973 عراق و ترکیه و بازنگری آن در سال 2010، منجر به صدور نفت کردستان از طریق خط لوله ترکیه شد. صادرات نفت به سرعت و تنها دو روز پس از تاریخ صدور متوقف شد.
دولت ترکیه در 9 سال گذشته روزانه حدود 450 هزار بشکه نفت خام از طریق خط لوله اقلیم کردستان عراق به بندر جیهان را صادر می کرد که از این میزان 370 هزار بشکه متعلق به دولت اقلیم کردستان عراق و 75 هزار بشکه متعلق به دولت مرکزی عراق بوده است.
پرونده شکایت عراق در دادگاه بینالمللی داوری (اتاق بازرگانی بینالمللی (ICC) نزدیک به 9 سال بود که جریان داشت. عراق در قالب این شکایت خود عنوان کرده بود که دولت ترکیه با صادرات نفت اقلیم کردستان عراق بدون رضایت دولت بغداد، توافقنامه ترانزیت خط لوله بین دو کشور عراق و ترکیه در سال 1973 را نقض کرده است.
دولت اقلیم کردستان عراق در سال 2014 میلادی میادین نفتی خود را با استفاده از خط لوله موجود که پیشتر نفت خام میدان نفتی کرکوک شمالی عراق را به جیهان متصل می کرد، به گذرگاه مرزی ترکیه در فیشخابور متصل کرد.
منبع: Oilprice