پایگاه خبری فولاد ایران- سیمون کوزنتس، برنده جایزه نوبل که به دلیل کارش در استانداردسازی اندازهگیری تولید ناخالص ملی شناخته میشود، اقتصادها را به چهار دسته بزرگ تقسیم میکرد: توسعه نیافته، توسعهیافته، آرژانتین و ژاپن. از دهه 1960، رشد خارقالعاده ژاپن برای کوزنتس آنقدر منحصر به فرد به نظر میرسید که آن را در دسته خاص قرار می داد. اما، از اواخر دهه 1990، ژاپن به روشی دیگر تبدیل به یک کشور خاص شد: این تنها اقتصاد پیشرفته در جهان بود که تورم، نرخ بهره و رشد دستمزد همگی نزدیک به صفر - یا در برخی موارد کمتر از آن - باقی ماند.
به گزارش فولاد ایران، اکنون، مقامات بانک مرکزی و مقامات دولتی ژاپن می گویند که این کشور در یک نقطه عطف تاریخی قرار دارد و ممکن است در نهایت به یک اقتصاد "عادی" تبدیل شود. شرکتها میتوانند هزینههای افزایشیافته را در قالب قیمتهای بالاتر به مصرفکنندگان منتقل کنند و کارگران با تقاضای پرداخت بهتر پاسخ خواهند داد.
فومیو کیشیدا، نخست وزیر، در یک کنفرانس خبری اخیر گفت: «ما یک فرصت تاریخی برای خروج از رکود به دست آورده ایم.»
قیمت ها در ژاپن از بهار سال 2022 به دنبال شوک های دوگانه همه گیری کووید-19 و حمله روسیه به اوکراین شروع به افزایش کردند. تورم اصلی، که قیمتهای بیثبات مواد غذایی را در نظر نمیگیرد، در ماه فوریه 2.8 درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل افزایش یافت. دستمزدها و بازارها به این افزایش ها پاسخ داده اند.
بانک ژاپن به نرخهای بهره منفی پایان داد که یکی از بحثبرانگیزترین آزمایشهای سیاست پولی آن است و همچنین هزینههای استقراض را برای اولین بار از سال 2007 افزایش داد.
تسوتومو واتانابه، استاد اقتصاد در دانشگاه توکیو و کارشناس اندازهگیری تورم، میگوید: ژاپن به تدریج به سمت یک جهت عادی پیش می رود. کازوئو اوئدا، رئیس بانک مرکزی آمریکا در ماه مارس اعلام کرد که بانک مرکزی پس از پایان کنترل منحنی بازده، قادر خواهد بود "یک سیاست پولی عادی" را اجرا کند.
برخی از اقتصاددانان به پذیرش آهسته جامعه از ایده افزایش دائمی قیمتها اشاره میکنند، در حالی که برخی دیگر بحث میکنند که چگونه دادههای رسمی اقتصادی با دقت تصویر دنیای واقعی را منعکس میکنند. در کنار این چالشهای ساختاری - کاهش و پیری جمعیت و بدهی بالای دولت نسبت به اندازه اقتصاد - و ظهور تورم در جاهای دیگر وجود دارد. چین بهویژه اکنون با کاهش قیمتها دست و پنجه نرم میکند و کاهش رشد در آن میتواند اثرات موجی جدی بر اقتصاد جهانی داشته باشد. اگرچه تورم قیمت مصرف کننده نزدیک به دو سال است که بالاتر از هدف ۲ درصدی بانک مرکزی آمریکا بوده است، کیشیدا هشدار داده است که اعلام کاهش تورم برای ژاپن به عنوان پایان یافته زودهنگام است.
منبع: فایننشال تایمز