پایگاه خبری فولاد ایران- هیثم الغیس، دبیرکل اوپک، هفته گذشته در مقالهای برای بررسی اقتصادی خاورمیانه، از کسانی که پایان نفت را پیشبینی میکنند، خواست تا پیش بینی خود را کمی آسانتر کنند، زیرا این پیشبینیها میتوانند خطرناک باشند، به ویژه که تقاضا برای نفت بسیار کاهش نمییابد.
الغیس با استناد به گزارش اکونومیست گفت: «این گونه اظهارات، با وجود همه شواهد خلاف آن، با توجه به پتانسیل آنها برای تقویت سیاست های انرژی که هرج و مرج انرژی را دامن می زند، خطرناک است.»
رئیس اوپک میپرسد: «اگر در نتیجه افت سرمایهگذاری ها عرضه کاهش یابد، اما تقاضا برای نفت همچنان افزایش یابد، همانطور که امروز شاهد آن هستیم، چه؟»
اوپک بارها استدلال کرده است که چنین پیشبینیهایی بر اساس واقعیت نیست و تقویت آنها میتواند سرمایهگذاری جدید در عرضه نفت و گاز مورد نیاز جهان را کاهش دهد. این به نوبه خود، در نهایت منجر به کسری بودجه و قیمت های بالاتر می شود که هیچ کشور مصرف کننده ای مایل به تجربه آن نیست.
به گزارش فولاد ایران، الغیس یک گام فراتر رفت و طرفداران انتقال انرژی را برای تغییر اولویت های خود فرا خواند. رئیس اوپک نوشت: «اگرچه هدف اصلی توافق پاریس در مورد تغییرات اقلیمی کاهش انتشار گازهای گلخانهای است - نه انتخاب منابع انرژی - اما به نظر میرسد این موضوع فراموش شده است.» او گفت که با روایت های سفت و سخت نمی توان تقاضا برای هیدروکربن ها را کاهش داد، بدون اینکه در مورد اثرات آن بر امنیت انرژی، توسعه اجتماعی-اقتصادی، یا کاهش فقر انرژی فکر کنیم.»
موضوع فقر انرژی که هیثم الغیس در مقاله خود به آن اشاره می کند. فقر انرژی یک نگرانی بزرگ در اکثر نقاط جهان از نظر جمعیت است. صدها میلیون نفر وجود دارند که به هیچ برقی دسترسی ندارند، چه رسد به برق تولید شده توسط باد و خورشید. بسیاری از این افراد می خواهند بتوانند برق را از منابع ملی خود تولید کنند، اما وام دهندگانی مانند صندوق بین المللی پول و بانک جهانی دسترسی به بودجه برای پروژه ها را محدود می کنند مگر اینکه اساساً با اهداف انتقال "همسو" باشند.
مشکل این است که نرخ سرمایه گذاری در حال کاهش است در حالی که تقاضای نفت کاهش نمی یابد، به همین دلیل است که اوپک به شدت در مورد سرمایه گذاری کم هشدار می دهد.
منبع: Oilprice