پایگاه خبری فولاد ایران- یک سیاست گذار ارشد مالی اروپایی گفت: بانک های مرکزی باید تجدید نظر کنند که آیا خرید اوراق قرضه بهترین راه برای تحریک رشد در زمانی که نرخ های بهره پایین هستند، به خصوص پس از خرید دارایی های اخیر که باعث زیان های سنگین آنها شده است.
ایزابل اشنابل، که بر خرید اوراق قرضه در بانک مرکزی اروپا نظارت می کند، در سخنرانی روز سه شنبه گفت که بانک های مرکزی "باید به دقت ارزیابی کنند که آیا مزایای خرید دارایی بر هزینه ها بیشتر است یا خیر". اشنابل گفت که خرید دارایی های بانک های مرکزی - که به عنوان تسهیل کمی نیز شناخته می شود - "نقش مهمی در ثبات بازارها در مواقع استرس ایفا کرده است". اما او اضافه کرد که اثربخشی آنها در تحریک تقاضا به شرایط اقتصادی در زمان خرید بستگی دارد و "ممکن است با هزینه هایی بیشتر از سایر ابزارهای سیاستی باشد". نظرات او نشان میدهد که چگونه بانکهای مرکزی نسبت به مزایای خرید مقادیر زیادی اوراق بهادار بدبین میشوند و کمتر از آنها در آینده، به ویژه به عنوان ابزاری برای افزایش تقاضا و افزایش تورم، استفاده میکنند. به گزارش فولاد ایران، بانک مرکزی اروپا طی دهه گذشته مجموعه ای از اوراق قرضه عمدتاً دولتی را خریداری کرد که ارزش آن بیش از 5 تریلیون یورو بود - حدود 35 درصد از تولید ناخالص داخلی منطقه یورو - و اخیراً شروع به کاهش آن کرده است. اما این سیاست بحث برانگیز بوده است. برخی از منتقدان آن را به دلیل افزایش حباب های قیمت دارایی ها مقصر دانستند و اثربخشی آن به عنوان ابزاری برای افزایش تورم مورد تردید قرار گرفته است.
برخی دیگر مدعی شدند که این راهی برای حمایت از امور مالی دولت های هولناک جنوب اروپا است. از زمانی که بانک مرکزی اروپا تقریباً دو سال پیش شروع به افزایش نرخهای بهره برای مقابله با تورم فزاینده کرد، بانکهای مرکزی منطقه یورو با ضررهای چند میلیارد یورویی در پرتفوی اوراق قرضه بزرگ خود مواجه شدند. در ماه مارس، بانک مرکزی اروپا زیان 1.3 میلیارد یورویی را برای سال 2023 اعلام کرد که برای اولین بار در دو دهه گذشته است و هشدار داد که انتظار دارد در سال های آینده بیشتر از این ضرر داشته باشد.
اشنابل گفت: «این زیانها باید در مقابل سودهایی که بانکهای مرکزی قبل از افزایش نرخهای بهره کسب کردهاند در نظر گرفته شود، اما ممکن است همچنان بر اعتبار و اعتبار بانکهای مرکزی تأثیر بگذارد.» اشنابل افزود، خرید دارایی توسط بانک های مرکزی همچنین منجر به کمبود اوراق قرضه دولتی می شود که بازارهای مالی را مختل می کند و نحوه تعیین نرخ های بهره را مخدوش می کند.
منبع: فایننشال تایمز