پایگاه خبری فولاد ایران- کشاورزان شش کشور آسیایی برای دستیابی به تولید پایدار برنج و امنیت غذایی در منطقه، از روشهای کشاورزی هوشمند مبتنی بر آب و هوا مشتق از هستهای استفاده کردهاند و با کمک آژانس بینالمللی انرژی اتمی و سازمان خواربار و کشاورزی سازمان ملل متحد (فائو)، عملکرد برنج خود را به میزان قابل توجهی افزایش دادهاند.
برنج یک غذای اصلی برای 60 درصد از قاره آسیا است و حدود 90 درصد از محصول جهانی برنج در آسیا کشت و مصرف می شود. زراعت برنج در این منطقه بالغ بر 135 میلیون هکتار است و بیش از 300 میلیون نفر را به طور مستقیم در کشت و تولید خود مشغول کرده است. کمبود آب و تاثیرات تغییرات آب و هوایی باعث ایجاد کسری در تولید برنج شده است. افزایش تولید برنج در این منطقه برای تضمین امنیت غذایی، پاسخگویی به نیازهای جمعیت رو به رشد و بهبود معیشت کشاورزان مهم است.
به گزارش فولاد ایران، گروههایی از کشاورزان در 11 کشور در سراسر آسیا پس از آموزش تکنیکهای هستهای و ایزوتوپی، تحت برنامه همکاری فنی آژانس بینالمللی انرژی اتمی، از شیوههای کشاورزی هوشمند برای آب و هوا استفاده میکنند. کشاورزان در بنگلادش، جمهوری دموکراتیک خلق لائوس، میانمار، نپال، پاکستان و ویتنام با افزایش تولید برنج از 1 به 2.5 تن در هکتار، موفقیت خاصی را مشاهده کردند.
دانشمندان مرکز تکنیکهای هستهای مشترک فائو و آژانس بینالمللی انرژی اتمی در غذا و کشاورزی تلاش کردهاند تا از تکنیکهای هستهای برای بهینهسازی استفاده از کود و آب استفاده کنند و در نتیجه بازده تولید کشاورزی را افزایش دهند و در عین حال سلامت خاک را حفظ کنند. این فناوریها با موفقیت توسط همتایان و کشاورزان در کشورهای مختلف مورد استفاده قرار گرفته که به افزایش بهرهوری کشاورزی و سودآوری به شیوهای پایدار کمک میکند.
به عنوان مثال، کشاورزان در استانهای پنجاب و سند پاکستان برای به کارگیری فناوریهای کشاورزی هوشمند با آب و هوا بر اساس این تحقیق برای بهینهسازی بهرهوری، مانند ترکیب کامل کود شیمیایی و آلی برای خاکها و محصولات محلی - معروف به آژانس بینالمللی انرژی اتمی/فائو، آموزش دیدند. این منجر به افزایش عملکرد برنج باسماتی آنها به میزان 188 درصد شد، در حالی که برنج دانه بلند در آزمایشات مزرعه ای که در شش منطقه استان های خیبر پاخونخوا، پنجاب و سند انجام شد، 176 درصد افزایش یافت. با افزایش تولید برنج، کشاورزان تامین غذا و امنیت را در منطقه خود افزایش می دهند و در عین حال شیوه های کشاورزی پایدار را ترویج می کنند که می تواند توسط کشورهای دیگر تکرار شود.
بابل حسین، کشاورز در بنگلادش، گفت: «آژانس انرژی اتمی استفاده از این شیوههای نوآورانه را توصیه کرد که بهرهوری مزرعه را افزایش میدهد و درآمد اضافی برای من فراهم میکند.» این روش برای سایر جوامع کشاورزی محلی محبوب و تشویقکننده شده است.
به گفته محمد جهانگیر، استاد دانشگاه کشاورزی بنگلادش که در حال انجام آزمایشهای کشاورزی هوشمند در زمینه آب و هوا در مزارع کشاورزان در سراسر جهان است، رویکرد مشترک آژانس بینالمللی انرژی اتمی و فائو برای کشاورزی هوشمند در شرایط آب و هوایی همچنین انتشار آمونیاک را تا حدود 36 درصد در برنج کاهش داد. او اظهار می کند: "تحت رویکردهای کشاورزی هوشمند آب و هوایی، خاک حاصلخیز و مقاوم در برابر تنش های اقلیمی شده و کاهش انتشار آمونیاک باعث کاهش آلودگی هوا، محافظت از سلامت انسان و جلوگیری از آسیب به اکوسیستم می شود."
این دانشمند گفت: «افزایش بهرهوری به دنبال گزینه یکپارچه آژانس بینالمللی انرژی اتمی نشان میدهد که چگونه ترکیب کودهای شیمیایی و آلی میتواند منجر به عملکرد بالاتر و سلامت بهتر خاک شود و راه را برای آیندهای که امنیت غذایی و پایداری محیطزیست به طور هماهنگ وجود داشته باشند هموار میکند.»
در سال 2018، مرکز مشترک فائو و آژانس بینالمللی انرژی اتمی دستورالعملهای تولید برنج را تدوین کرد که بر اساس نتایج بهدست آمده از تکنیکهای ایزوتوپی، بهترین شیوههای مدیریتی را در اختیار کشاورزان قرار میدهد. کشاورزان با به کارگیری این روشهای مدیریت محصول پیشرفته، میتوانند بهرهوری برنج و امنیت غذایی منطقه خود را بهبود بخشند.
هدف از تولید برنج هوشمند با آب و هوا به سمت پایداری و امنیت غذایی منطقه ای از طریق پروژه هسته ای و فناوری مدرن، توسعه روش های کشاورزی هوشمند آب و هوایی برای مبارزه با تغییرات آب و هوایی، کاهش انتشار گازهای گلخانه ای، افزایش حاصلخیزی خاک و افزایش بهره وری برنج به شیوه ای پایدار است.
مرکز مشترک تکنیکهای هستهای فائو و آژانس بینالمللی انرژی اتمی از کشورها در به کارگیری تکنیکهای هستهای و مرتبط برای بهره وری کشاورزی پایدار، سازگاری و ایجاد انعطاف پذیری سیستم های کشاورزی در برابر تغییرات آب و هوایی و کاهش انتشار گازهای گلخانه ای در کشاورزی با در نظر گرفتن ویژگی ها و اولویت های ملی و محلی، حمایت میکند.
آژانس بین المللی انرژی اتمی و فائو ابتکار Atoms4Food را در سال 2023 برای گسترش استفاده از تکنیک های نوآورانه هسته ای در راستای افزایش بهره وری کشاورزی، تضمین ایمنی غذا، کاهش تلفات مواد غذایی و بهبود تغذیه و چالش های تغییرات آب و هوایی راه اندازی کردند.
منبع: IAEA