پایگاه خبری فولاد ایران- پکن از اولین دوره ریاست جمهوری منتخب آمریکا قوانین گسترده ای را وضع کرده است که به آن اجازه می دهد در صورت تهدید، اقدام تلافی جویانه انجام دهد.
به گفته مشاوران پکن و تحلیلگران ریسک بینالمللی، اگر دونالد ترامپ، رئیسجمهور منتخب، دوباره جنگ تجاری بین دو اقتصاد بزرگ جهان را آغاز کند، چین اقدامات متقابل قدرتمندی را برای مقابله به مثل علیه شرکتهای آمریکایی آماده کرده است.
به گزارش فولاد ایران، دولت شی جین پینگ، رهبر چین، با پیروزی ترامپ در انتخابات 2016 و پس از آن اعمال تعرفه های بالاتر، کنترل های شدیدتر بر سرمایه گذاری ها و تحریم های شرکت های چینی غافلگیر شد. اما در حالی که چشمانداز اقتصادی شکننده چین از آن زمان این کشور را در برابر فشارهای آمریکا آسیبپذیرتر کرده است، پکن در هشت سال گذشته قوانین جدید گستردهای را معرفی کرده است که به آن اجازه میدهد شرکتهای خارجی را در لیست سیاه قرار دهد، تحریمهای خود را اعمال کند و دسترسی آمریکا به زنجیرههای تامین حیاتی را قطع کند.
وانگ دونگ، مدیر اجرایی مؤسسه همکاری و تفاهم جهانی دانشگاه پکن، گفت: «این یک فرآیند دو طرفه است. چین مطمئناً سعی خواهد کرد به هر طریقی با رئیس جمهور ترامپ تعامل داشته باشد، سعی خواهد کرد مذاکره کند. اما اگر همانطور که در سال 2018 اتفاق افتاد، هیچ چیزی از طریق گفتوگو به دست نمیآید و باید بجنگیم، قاطعانه از حقوق و منافع چین دفاع خواهیم کرد.»
رئیس جمهور جو بایدن اقدامات خود علیه چین را حفظ کرد، اما ترامپ موضع سخت تری را نشان داده است. چین اکنون «قانون ضد تحریمهای خارجی» را در اختیار دارد که به آن اجازه میدهد با اقدامات دیگر کشورها مقابله کند و با نهادهای غیرقابل اعتماد و شرکتهای خارجی که به نظر میرسد منافع ملی آن را تضعیف کردهاند، مقابله کند. یک قانون کنترل صادرات گسترده به این معنی است که پکن همچنین میتواند سلطه جهانی خود را بر عرضه دهها منبع مانند فلزات کمیاب و لیتیوم که برای فناوریهای مدرن حیاتی هستند، سلاح سازی کند.
اندرو گیلهولم، رئیس تجزیه و تحلیل چین در موسسه مشاوره کنترل ریسک، گفت که بسیاری آسیب هایی را که پکن می تواند به منافع ایالات متحده وارد کند، دست کم گرفتند. چین همچنین در تلاش است تا زنجیرههای تامین فناوری و منابع خود را در برابر اختلالات ناشی از تحریمهای ایالات متحده مقاومتر کند و در عین حال تجارت خود را با کشورهای کمتر همسو با واشنگتن گسترش دهد.
از منظر پکن، در حالی که روابط با ایالات متحده در پایان دوره ریاست جمهوری بایدن پایدارتر بود، سیاست های دولت در حال خروج عمدتاً به همان رویه دوره اول ترامپ ادامه یافته بود. با توجه به کندی رشد اقتصادی، اعتماد ضعیف در میان مصرفکنندگان و کسبوکارها و بیکاری بالای تاریخی جوانان، چین نمیتواند تهدید ترامپ برای اعمال تعرفههای بیش از 60 درصدی بر همه کالاهای وارداتی چین را نادیده بگیرد.
چین در بحبوحه تردیدها در مورد توانایی این کشور برای دستیابی به هدف رشد رسمی امسال یعنی حدود 5 درصد، که یکی از پایین ترین اهداف در دهه های اخیر است، برای تقویت اقتصاد تلاش می کند.
با این حال، برخی دیگر بر این باورند که اقدامات متقابل برنامه ریزی شده پکن در درازمدت تنها به شرکت های چینی و اقتصاد خود آسیب می رساند. جیمز زیمرمن، شریک شرکت حقوقی Loeb & Loeb در پکن، گفت که دولت چین ممکن است کاملاً برای دومین دوره ریاست جمهوری ترامپ، از جمله "همه هرج و مرج و فقدان دیپلماسی که به همراه خواهد داشت" آماده نباشد. اقدام "هوشمندانه" پکن این است که هر کاری که می تواند برای جلوگیری از اعمال تعرفه های بیشتر انجام دهد. زیمرمن گفت: «احتمال گسترش جنگ تجاری در دوره دوم ریاست جمهوری منتخب آمریکا زیاد است.»
منبع: فایننشال تایمز