پایگاه خبری فولاد ایران- هشدار نسبت به اعمال تعرفه مدتهاست که در فرهنگ عمومی ایالات متحده ریشه دوانده است.
ایالات متحده اخیراً برنامههایی برای اعمال تعرفههای گسترده جدید بر کالاهای وارداتی از کانادا، مکزیک و چین اعلام کرده است؛ اقدامی که بهظاهر با هدف کنترل جریان مهاجران غیرقانونی و مواد مخدر صورت گرفته است.
تعرفههای ایالات متحده در دهههای اخیر کاهش یافتهاند، غیر از در دوران ریاست جمهوری دونالد ترامپ.
به گزارش فولاد ایران، در طول تاریخ، این مالیاتها بر واردات خارجی همواره مورد توجه سیاستمدارانی بوده که به دنبال محافظت از بازارهای داخلی در برابر کالاهای ارزانقیمت و حمایت از تولید و نیروی کار داخلی هستند. اما کارشناسان میگویند که تعرفهها معمولاً به یک جنگ فرسایشی منجر میشوند. سایر کشورها در واکنش، اقدامات تلافیجویانه انجام میدهند و هزینهها به مصرفکنندگان منتقل میشود. این امر موجب افزایش تورم میشود، عاملی که اقتصاددانان نسبت به آن بسیار حساس هستند.
تعرفه چگونه کار میکند؟
فرض کنید کشوری بخواهد روی واردات گوسفند از سرزمینی به نام "Erewhon" تعرفه اعمال کند. شرکتها همچنان میتوانند از Erewhon گوسفند وارد کنند، اما باید به دولت خود مبلغی مشخص بهعنوان تعرفه بپردازند. در تئوری، این گوسفندان خارجی گرانتر و کمطرفدارتر از گوسفندان داخلی خواهند شد. اما در واقعیت، افزایش تقاضا برای گوسفندان داخلی باعث بالا رفتن قیمت کلی آنها نیز میشود. و زمانی که Erewhon هم در پاسخ، تعرفههای خود را بر کالاهای وارداتی از آن کشور اعمال کند، اوضاع پیچیدهتر میشود.
برای کسانی که به اقتصاد جهانی توجه دارند، تعرفههای بیشازحد میتواند منجر به تکهتکه شدن تجارت جهانی شود، که نتیجه آن کاهش تجارت و در نهایت کاهش مزایای ملموس برای همه است.
حتی در دوران اوج تجارت جهانی، تعرفهها بخشی از واقعیت بودند. در سال ۲۰۰۸، زمانی که صادرات کالاها بهعنوان درصدی از تولید ناخالص داخلی جهان به ۲۵٪ رسید (پیش از بحران مالی)، ایالات متحده از تعرفههای ۱۴ درصدی اروپا بر نمایشگرهای رایانهای و چاپگرهای آمریکایی شکایت کرد.
جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا که پس از ترامپ در سال ۲۰۲۰ به قدرت رسید، بسیاری از تعرفههای اعمالشده در دوران ترامپ را حفظ کرد. او همچنین تعرفههایی بر خودروهای برقی و پنلهای خورشیدی اعمال کرد که برخی آن را اقدامی معقول برای تقویت فناوری سبز داخلی میدانستند.
زمانی که تعرفهها حسابشده و محدود باشند، معمولاً توجه زیادی را جلب نمیکنند. اما هنگامی که منجر به جنگ تجاری شوند، نگرانیهایی درباره آسیب گستردهتر به تجارت جهانی و مزایای آن ایجاد میکنند.
در دوره اول ریاست جمهوری ترامپ، دولت او تنشهای تجاری با چین را از طریق تعرفههای سنگین تشدید کرد. میانگین نرخ تعرفههای وارداتی آمریکا از ۱.۷٪ در سال ۲۰۱۷ به ۱۳.۸٪ در سال ۲۰۱۹ افزایش یافت.
در سال ۲۰۲۰، دو کشور یک توافق تجاری امضا کردند که در آمریکا بهعنوان یک پیروزی مطرح شد، اما مزایای واقعی آن زیر سؤال رفت. طبق برخی تحلیلها، درآمد حاصل از تعرفههای چین در آن دوره عمدتاً صرف حمایت از کشاورزان آمریکایی شد که تحت تأثیر جنگ تجاری و همهگیری جهانی آسیب دیده بودند.
امروزه، تمرکز ایالات متحده نهتنها روی چین بلکه بر کشورهای نزدیک تجاری مانند کانادا و مکزیک نیز هست. کاخ سفید باوجود تعویق ۳۰ روزه برای اعمال تعرفههای ۲۵ درصدی بر کالاهای کانادایی و مکزیکی، اعلام کرده که این سیاست را ادامه خواهد داد.
ایالات متحده مقصد ۷۷٪ از صادرات کانادا است؛ هیچ کشور دیگری بیش از ۵٪ از صادرات این کشور را دریافت نمیکند. در پاسخ، کانادا اعلام کرده است که بر طیف وسیعی از کالاهای آمریکایی، تعرفههای تلافیجویانه ۲۵ درصدی اعمال خواهد کرد. مکزیک نیز تهدید به اقدام متقابل کرده است.
چین نیز اعلام کرده که در واکنش به تعرفه ۱۰ درصدی که بر کالاهایش اعمال شده، اقدامات متقابلی انجام خواهد داد.
افزایش ناگهانی تعرفهها بسیاری از کارشناسان را غافلگیر کرده است. شاید نباید چنین میشد.
منبع: مجمع جهانی اقتصاد