پایگاه خبری فولاد ایران- تصمیمات اولیه دونالد ترامپ، از جمله اعمال تعرفههای ۱۰٪ بر کالاهای وارداتی از چین و کاهش کمکهای خارجی آمریکا، به نفع چین تمام خواهد شد. برخلاف گذشته، چین اکنون آمادگی بیشتری برای مقابله با این تعرفهها دارد و بازارهای جایگزین مانند اندونزی، تایلند و برزیل را توسعه داده است.
به گزارش فولاد ایران، کاهش کمکهای خارجی و تضعیف دیپلماسی عمومی آمریکا باعث افزایش نفوذ چین در کشورهایی مانند آفریقا، آمریکای لاتین و آسیای جنوب شرقی خواهد شد. خروج آمریکا از نهادهای بینالمللی و سیاستهای ناپایدار دولت ترامپ، واشنگتن را به عنوان یک متحد غیرقابل اعتماد جلوه داده و به چین فرصت داده تا به عنوان یک قدرت پایدارتر معرفی شود.
همچنین، تضعیف رسانههای وابسته به دولت آمریکا مانند Voice of America و Radio Free Asia، که نقش مهمی در ارائه اطلاعات مستقل در کشورهای استبدادی داشتهاند، زمینه را برای گسترش نفوذ رسانههای دولتی چین مانند Xinhua فراهم میکند. در مجموع، سیاستهای ترامپ نهتنها باعث کاهش قدرت نرم آمریکا شده، بلکه به چین فرصت بیشتری برای گسترش نفوذ جهانیاش داده است.
در چند هفته نخست ریاستجمهوری خود، دونالد ترامپ بسیاری از وعدههای انتخاباتیاش را عملی کرده است.
اگرچه برخی از رأیدهندگان تصور میکردند که این وعدهها تنها شعارهای انتخاباتی هستند که در واقعیت عملی نخواهند شد، اما ترامپ پس از بازگشت به قدرت، بهطور مداوم آنها را دنبال کرده است.
ترامپ ادعا کرده که سیاستهایش باعث تقویت آمریکا خواهد شد، اما در واقع، تاکنون بزرگترین برنده بسیاری از اقدامات او، چین بوده است؛ کشوری که ظاهراً بزرگترین رقیب ایالات متحده محسوب میشود. با توجه به اقدامات انجامشده، مقامات پکن حتی در این دوران سخت اقتصادی تحت رهبری شی جینپینگ، میتوانند جشن پیروزی بگیرند.
یکی از اولین اقدامات ترامپ، اعمال تعرفه ۱۰ درصدی بر تمامی کالاهای وارداتی از چین بود. از آنجا که بسیاری از تولیدکنندگان آمریکایی، از جمله شرکتهای نساجی و فناوریهای پیشرفته، وابسته به واردات از چین هستند، این تصمیم باعث اعتراض شدید بخشهای مختلف اقتصادی در آمریکا و ایجاد نوسانات در بازار بورس نیویورک شد.
در عین حال، به نظر میرسد که دولت ترامپ متوجه نیست که چین نسبت به هشت سال پیش، آمادگی بیشتری برای مقابله با تعرفههای آمریکا دارد. چین اکنون به بزرگترین قدرت تولیدی جهان تبدیل شده، اقتصاد خود را در برابر تعرفهها مقاوم کرده و بازارهای جدیدی مانند اندونزی، تایلند و برزیل را برای کاهش وابستگی به صادرات به آمریکا توسعه داده است. در نتیجه، اعمال تعرفهها در نهایت باعث فشار اقتصادی بیشتر بر کسبوکارها و مصرفکنندگان آمریکایی خواهد شد.
واکنش چین به این سیاستها نیز نشاندهنده اعتمادبهنفس بیشتر پکن نسبت به گذشته است. اقدامات تلافیجویانه اولیه چین نسبتاً ملایم بودند، اما در عین حال، مقامات چینی هشدار دادهاند که اگر تعرفهها لغو نشوند، آنها اقدامات شدیدتری را در نظر خواهند گرفت که میتواند به صنایع کلیدی آمریکا از جمله خودروسازی، فناوری پیشرفته و خودروهای برقی آسیب جدی وارد کند.
در همین حال، تصمیم ناگهانی دولت ترامپ برای مسدود کردن کمکهای خارجی و احتمالاً از بین بردن آژانس توسعه بینالمللی ایالات متحده (USAID)، باعث خوشحالی مقامات پکن شده است. همچنین برنامههای دولت برای کاهش شدید تعداد دیپلماتهای آمریکایی، چهره آمریکا را در جهان خدشهدار خواهد کرد؛ آن هم در زمانی که چین در حال گسترش حضور دیپلماتیک خود در سطح جهانی است.
چین به احتمال زیاد از این وضعیت استفاده کرده و کمکهای مالی و سرمایهگذاریهای جدیدی را در کشورهایی که بیشترین آسیب را از کاهش کمکهای خارجی آمریکا متحمل شدهاند، ارائه خواهد کرد. همچنین، چین به گسترش شبکههای دیپلماتیک خود در مناطقی مانند آفریقا و آمریکای لاتین ادامه خواهد داد، جایی که برخی کشورها احساس میکنند توسط واشنگتن مورد بیتوجهی قرار گرفتهاند.
علاوه بر این، سیاستهای نامشخص و متغیر دولت ترامپ در قبال متحدان و شرکای آمریکا، از جمله اعمال تعرفهها علیه برخی از آنها، موجب شده که واشنگتن بهعنوان یک شریک غیرقابل اعتماد تلقی شود.
اینها تنها برخی از راههایی هستند که نشان میدهند اقدامات اولیه ترامپ در دوران جدید ریاستجمهوریاش، مستقیماً به نفع چین تمام میشود.
با کاهش نقش دیپلماسی عمومی و نفوذ رسانهای آمریکا، چین فرصت بیشتری برای گسترش نفوذ خود در جهان خواهد داشت و آمریکا در عرصه رقابت بینالمللی ضعیفتر ظاهر خواهد شد.
منبع: Japan Times