پایگاه خبری فولاد ایران- هفته گذشته، قیمت نفت برنت بالای 81 دلار در هر بشکه، نزدیک به 82 دلار بسته شد. این یک افزایش قابل توجه از ابتدای هفته بود که معیار بین المللی در حدود 78 دلار در هر بشکه معامله می شد. با این حال، این قیمتها تقریباً همان قیمتهایی است که حوثیهای یمن شروع به حمله به کشتیها در دریای سرخ کردند.
بنابراین دلیل تغییر به ظاهر غیرطبیعی نفت، احتمالاً تصمیم عربستان سعودی برای توقف کار بر روی توسعه ظرفیت تولید و به عدم اطمینان در مورد آینده بلندمدت صنعت نفت است.
هنگامی که حوثیها اولین کشتی را در اوایل نوامبر مورد حمله قرار دادند، قیمت نفت در واقع کاهش یافت و از بیش از 90 دلار در هر بشکه برنت در اواخر اکتبر، قیمت آن تا اوایل دسامبر به 77 دلار در هر بشکه رسید. هیچ کس نگران اختلال در عرضه در دریای سرخ نبود زیرا حوثی ها نفتکش ها را هدف قرار نمی دادند.
به گزارش فولاد ایران، نکته جالب تر این است که حتی زمانی که آنها به یک نفتکش - ترافیگورا - حمله کردند، قیمتها افزایش پیدا نکرد. احساس غالب در بازارهای نفت این بود که عرضه کافی است. در واقع، این احساس وجود داشت که مازاد عرضه نفت وجود دارد.
سپس بحث ظرفیت اضافی وجود دارد. تحلیلگران ING هفته گذشته زمانی که نوشتند اوپک حدود 5 میلیون بشکه در روز ظرفیت تولید مازاد دارد، این موضوع را به بازار یادآوری کردند. از این میزان، 3 میلیون بشکه در روز مربوط به عربستان سعودی بوده است. به نظر میرسد تاجران تصور میکنند که اگر عرضه در خاورمیانه مختل شود، سعودیها برای کمک وارد عمل میشوند.
در سال 2022، زمانی که تحریم ها به طور بالقوه چندین میلیون بشکه نفت و سوخت روسیه را تهدید می کرد، قیمت ها به محدوده سه رقمی افزایش یافت. در تابستان همان سال، پرزیدنت بایدن که نگران افزایش قیمت خردهفروشی بنزین بود، از سعودیها خواست تولید خود را افزایش دهند. سعودی ها با عبارت «به آن فکر میکنیم» پاسخ دادند و سپس هیچ کاری انجام ندادند.
این احتمال وجود دارد که در صورت افزایش مجدد قیمت ها، به هر دلیل، این اتفاق تکرار شود. دلیل تکرار آن این است که سعودیها ماهها تلاش کردهاند تا قیمتها را بالا ببرند، اما بینتیجه است. بازار به سادگی از پذیرش احتمال پیشی گرفتن تقاضا از عرضه خودداری می کند و این به لطف پیش بینی هایی مانند گزارش ماهانه بازار نفت آژانس بین المللی انرژی است که اغلب روند تقاضا را دست کم می گیرد.
معمولاً پیشبینیهای عرضه بر رشد تولید ایالات متحده متمرکز است، اما در سال جاری، اداره اطلاعات انرژی ایالات متحده اعلام کرد که انتظار کاهش شدید رشد تولید را دارد.
در همین حال، اوایل ماه جاری، استاندارد چارترد هشدار داد که عرضه جهانی نفت ممکن است بسیار کمتر از آنچه قبلاً تصور می شد، باشد و بازار ممکن است در این ماه به کسری 1.6 میلیون بشکه در روز برسد. EIA نیز انتظار دارد کسری عرضه نفت در ماه فوریه به 2.3 میلیون بشکه در روز برسد.
در عین حال نمی توان پیامدهای بحران دریای سرخ را نیز نادیده گرفت. به دلیل سفرهای طولانیتر، تجارت بین آسیا و اروپا پرهزینهتر شده است و مانع از گسترش فعالیتهای تجاری شده و در نتیجه قیمتهای نفت را بالا می برد.
بیشتر تحلیلگران در مورد احتمال تشدید تنش در خاورمیانه هشدار می دهند. این خطر وجود دارد اما هنوز خود را نشان نداده است. به نظر می رسد هیچ کس واقعاً علاقه مند به تشدید بیشتر نیست و این واقعاً خبر خوبی برای مصرف کنندگان نفت است.
منبع: Oilprice