به IFNAA.IR خوش آمدید.
[ سبد خرید شما خالی است ]

حیاتی ترین آبراه های جهان برای تجارت جهانی

پایگاه خبری فولاد ایران- در سال‌های اخیر، حوادث متعدد مهم‌ترین آبراه‌های تجاری جهان را مختل کرده و زنجیره‌های تامین را در سراسر صنایع و اقتصادها تحت تاثیر قرار داده است.
به گزارش فولاد ایران، این تحولات شامل قرنطینه های همه گیر COVID-19، گیر افتادن Ever Given در کانال سوئز، خشکسالی در کانال پاناما، محاصره بنادر دریای سیاه اوکراین توسط روسیه و حملات مداوم به کشتی ها در دریای سرخ است.
بر اساس گزارش سازمان بین المللی دریانوردی، اختلال در مسیرهای تجاری مهم اقیانوسی می تواند به طور قابل توجهی بر اقتصاد جهانی تأثیر بگذارد، زیرا 90 درصد کالاهای مبادلاتی همچنان از طریق دریا حمل می شوند.
پنج آبراه حیاتی برای تجارت جهانی عبارتند از:
کانال انگلیس
کانال انگلیس شلوغ ترین مسیر کشتیرانی اقیانوسی در جهان است. بیش از 500 کشتی هر روز از آن عبور می کنند تا از دریای شمال به اقیانوس اطلس و از انگلستان به قاره اروپا برسند، و بالعکس.
هر ساله بیش از 16 میلیون نفر و 5 میلیون کامیون از حدود 170 بندر این کانال عبور می کنند. بنادر مهم آن عبارتند از پورتسموث، لو هاور، شربورگ و برست.
تنگه مالاکا
تنگه مالاکا که بین جزیره سوماترا در اندونزی و شبه جزیره مالایی واقع شده است، اقیانوس هند و اقیانوس آرام را به هم متصل می کند. از دریای آندامان از طریق تنگه سنگاپور تا دریای چین جنوبی امتداد دارد و بسیاری از اقتصادهای بزرگ آسیا از جمله ژاپن، تایوان، کره جنوبی و هند را به هم متصل می کند.
سالانه حدود 94000 کشتی از تنگه مالاکا عبور می کنند یا از بیش از 40 بندر آن استفاده می کنند. این کشتی‌ها روی هم حدود 30 درصد از کل کالاهای تجاری جهانی را حمل می‌کنند.
انتظار می‌رود این تنگه که در حال حاضر در معرض ازدحام و تصادم است، تا پایان دهه از ظرفیت خود فراتر رود، زیرا ترافیک کشتیرانی همچنان در حال رشد است. تایلند یک "پل زمینی" به طول 100 کیلومتر در باریک ترین بخش شبه جزیره مالایا پیشنهاد کرده است که در آن کالاها می توانند از طریق راه آهن و جاده حمل و نقل شوند.
تنگه هرمز
تنگه هرمز بین ایران و عمان قرار دارد و خلیج فارس را به دریای عمان و آب های آزاد متصل می کند. این تنگه به‌عنوان اصلی‌ترین مسیر حمل‌ونقل نفت از خاورمیانه است و روزانه یک پنجم مصرف نفت جهان (حدود ۲۱ میلیون بشکه) از این آبراه عبور می کند. همچنین سالانه 20 درصد از گاز طبیعی مایع جهان از آن حمل می شود.
برای کمک به مدیریت ظرفیت و جلوگیری از برخورد، این تنگه دارای یک سیستم ترافیکی دو خطه است که در آن کشتی‌های ورودی از یک خط و کشتی‌های خروجی از مسیر دیگر استفاده می‌کنند.
مانند کشتیرانی در دریای سرخ مجاور، تنش های امنیتی و ژئوپلیتیکی یکی از نگرانی های شرکت های کشتیرانی فعال در تنگه هرمز بوده است.


کانال سوئز
کانال سوئز در مصر دریای مدیترانه را به دریای سرخ متصل می کند و خط جدایی بین آفریقا و آسیا است. این کانال که در انتهای مخالف دریای سرخ و تنگه باب المندب خلیج عدن است، کوتاه‌ترین مسیر دریایی از اروپا به آسیا است و به کشتی‌ها اجازه می‌دهد از سفر طولانی اطراف دماغه گودهوپ آفریقای جنوبی اجتناب کنند.
کانال مدرن سوئز در سال 1869 زمانی که مصر تحت اشغال فرانسه بود تکمیل شد. پس از چندین بار توسعه، این کانال اکنون نزدیک به 200 کیلومتر طول دارد و به طور متوسط سالانه بیش از 20000 کشتی از آن عبور می کنند.
کانال سوئز برای مدت طولانی نقشی استراتژیک در تجارت و ژئوپلیتیک ایفا کرده است. در ماه‌های اخیر، این کانال تحت تأثیر حملات به کشتی‌های تجاری در دریای سرخ قرار گرفته است که باعث کاهش شدید درآمد کانال شده است.
کانال پاناما
کانال پاناما اقیانوس اطلس و اقیانوس آرام را به هم متصل می کند و از زمان تکمیل آن در سال 1914 یک آبراه مهم برای تجارت جهانی بوده است.
جغرافیا و ساخت کانال پاناما به سایت هایی برای بلند کردن و پایین آوردن کشتی ها در مسیر عبور از تنگه پاناما نیاز دارد. این سایت ها به مرور زمان گسترش یافته است تا به کشتی های حتی بزرگتر کمک کند تا از سفر طولانی در اطراف کیپ هورن در نوک آمریکای جنوبی جلوگیری کنند. این کانال نزدیک به 2000 بندر در 170 کشور را به هم متصل می کند و بیش از 14000 ترانزیت را در سال 2023 تسهیل می کند.
با این حال، خشکسالی طولانی مدت تأثیر زیادی بر کانال پاناما گذاشته است. آب بسیار کمی از دریاچه‌هایی که سایت ‌های کانال را تغذیه می‌کنند، در دسترس بوده و به بیش از 100000 متر مکعب آب نیاز دارد. این به نوبه خود تعداد بسیار کمتری از کشتی ها را قادر به عبور کرده و زمان انتظار را از چند ساعت تا چند هفته افزایش داده است.
کانال پاناما در حال سازگاری برای مقابله با اثرات خشکسالی و بحران آب و هوا است. به عنوان مثال، اقدامات صرفه جویی در مصرف آب انجام شده است و کشتی ها مجبور شده اند آبکشی خود را کاهش دهند.
افزایش انعطاف پذیری زنجیره تامین
آبراه های کلیدی کشتیرانی جهان تنها بخشی از چالش های حمل و نقل گسترده تر زنجیره تامین هستند. بحران آب و هوا، بی‌ثباتی ژئوپلیتیک و ازدحام، همگی تأثیرگذار هستند، در حالی که عوامل اجتماعی مانند اختلافات کارگری و افزایش هزینه‌های زندگی نیز این وضعیت را بدتر می‌کند.
برای رسیدگی به این پیچیدگی‌ها و توسعه انعطاف‌پذیری عرضه جهانی، ابتکار تاب‌آوری عرضه جهانی مجمع جهانی اقتصاد به دنبال ایجاد سیستم‌های داده زنجیره تامین مشترک است تا بتوان مسائلی شامل ازدحام بندر و فرودگاه، تاخیر در حمل و نقل، بلایای طبیعی و اختلالات اقتصادی-اجتماعی را بهبود بخشید و از تنگناها جلوگیری کرد.


منبع: مجمع جهانی اقتصاد

۲۸ بهمن ۱۴۰۲ ۱۳:۰۵
تعداد بازدید : ۸۱۴
کد خبر : ۶۸,۸۰۶

نظرات بینندگان

تعداد کاراکتر باقیمانده: 500
نظر خود را وارد کنید