پایگاه خبری فولاد ایران- از اواخر ماه مارس، روسیه چندین حمله موشکی و پهپادی در مقیاس بزرگ را به تأسیسات انرژی اوکراین انجام داده که این حملات منجر به از دست رفتن حدود 9 گیگاوات تولید و در نتیجه کمبود برق شده که با خاموشی ها و واردات از کشورهای همسایه برطرف شد. در پایان ژوئن و اوایل جولای، تصمیم کابینه وزیران در مورد میزان مصرف برق وارداتی، بدون گفتگو با شرکتها و ارزیابی تأثیر آن بر صنعت، اتخاذ شد که شرکتهای آهن و فولاد اوکراین را تهدید به تعطیلی کرده است.
به گزارش فولاد ایران،به منظور مبارزه با کمبود برق، آنها به ابزاری متوسل شدند که قبلاً در زمستان 2023- 2022 آزمایش شده بود یعنی خاموشی های برنامه ریزی شده و اضطراری. تنها سازمانهای دولتی، مراکز بهداشتی و درمانی و زیرساختهای حیاتی، شرکتهای صنایع دفاعی دارای ضمانت عدم قطع برق بودند.
راه حل دیگر برای کاهش کسری، افزایش شدید واردات برق بود. اگر در ماه می اوکراین 448 هزار مگاوات ساعت برق وارد کرد، در ژوئن به 858.3 هزار مگاوات ساعت رسید. واردات از رومانی، اسلواکی، لهستان، مجارستان و مولداوی انجام شد.
پاییز گذشته، دولت مقررات مربوط به واردات برق را تصویب کرد، که بر اساس آن در صورتی که حجم واردات برق شرکتها در ساختار مصرفشان حداقل 30 درصد از ماه می تا سپتامبر و 50% از اکتبر تا آوریل باشد، تامین انرژی آن ها ثبات خواهد داشت. با این حال، در اواخر ماه می کابینه وزیران شرایط را دوباره تغییر داد و سهمیه واردات را حداقل 80 درصد تعیین کرد.
این تصمیم با تعجب بازرگانان اوکراینی مواجه شد، زیرا بدون هیچ بحثی اتخاذ شد. این تصمیم کابینه وزیران قبلاً منجر به مشکلات اضافی شده بود که فعالیت های شرکت های صنعتی اوکراین را که به زیرساخت های حیاتی و صنایع دفاعی مرتبط نیستند، پیچیده تر کرد. صنایع وابسته به انرژی بر به ویژه آسیب جدی دیده اند. مهمترین مشکلاتی که می تواند در کوتاه مدت افزایش سهمیه واردات برق به 80 درصد ایجاد کند به شرح زیر است.
1- قیمت های بیش از حد
2-کاهش تولید و رقابت پذیری
3- ناتوانی در برنامه ریزی تولید
4-کاهش تولید و صادرات ممکن است تأثیر منفی بر درآمدهای بودجه دولت بگذارد
5- پیامدهای اجتماعی منفی
منبع: GMK Center
ترجمه: مونا تابان شمال