پایگاه خبری فولاد ایران- شرکت های پذیرفته شده در بورس توکیو نسبت به سهامداران رفتار دوستانه تری بروز می دهند، اما کار نیمه تمام مانده است.
شرکت های ژاپنی نسبت به سهامداران شرکت های فهرست شده بسیار دوستانه تر شده اند. اصلاحات حکومتی که پس از نخستوزیر شدن آبه شینزو در سال 2012 آغاز شد، اقدامات خفهکننده و تخریبکننده ارزش را که مدتها با شرکت ژاپن مرتبط بود، از بین برد.
ثمره این اصلاحات خوش آیند بود و ادغام ها و فعالیت سرمایه گذاران افزایش یافت. بازخرید سهام در سال 2023 به سطح بی سابقه ای رسید و شرکت های ژاپنی متعهد شده اند در سال 2024 بیش از 12 تریلیون ین (85 میلیارد دلار) سهام خود را خریداری کنند که 25 درصد نسبت به کل سال گذشته افزایش یافته است. سرمایه گذاران خارجی نیز در سال منتهی به آگوست، آنها 4.7 تریلیون ین (33 میلیارد دلار) سهام ژاپن را افزایش دادند. وارن بافت، یک سرمایه گذار مشهور، سهام شرکت های ژاپنی ارزان قیمت را خریداری کرد.
با این حال، با وجود تمام موفقیتها، هنوز فضای زیادی برای بهبود وجود دارد، بهویژه وقتی صحبت از به کارگیری کارآمد سرمایه باشد. مشکل اینجاست که رهبران ژاپن طوری رفتار می کنند که انگار کار تمام شده است. اصلاحات حاکمیت شرکتی به طور فزاینده ای به بوروکرات ها واگذار شده است که دیگر در بالاترین سطوح سیاست اولویت ندارد.
بهترین شواهد مبنی بر ناقص بودن اصلاحات، ارزشگذاریهای تأثربرانگیز ژاپن است. نسبت قیمت معیار برای ارزش آنها نسبت به ارزش داراییهایشان، تنها 1.5 است. در مقابل، ارزش شرکتهای آمریکایی پنج برابر داراییهایی است که در اختیار دارند. شرکتهای غیرمالی ژاپن اکنون 372 تریلیون ین (2.6 تریلیون دلار) پول نقد و سپردههای بانکی در اختیار دارند، رقمی که از پایان سال 2012 تا کنون 82 درصد به صورت اسمی افزایش یافته است و نشان میدهد که تعداد زیادی از مدیران بر روی موفقیتهای خود تکیه کردهاند.
نیکلاس بنس، وکیل سابق و یکی از معماران اصلاحات اخیر، در راستای بهبود، تغییرات متعددی را پیشنهاد کرده است.
شرکت های محبوب ژاپنی ممکن است به خریداران خارج از کشور فروخته شوند که بتوانند آنها را به طور مؤثرتری مدیریت کنند. Alimentation Couche-Tard، یک غول خرده فروشی کانادایی، تلاش کرده است تا هولدینگ سون اند آی را که مالک برند فروشگاهی 7-Eleven است، خریداری کند. برای موفقیت ژاپن مهم است که چنین معاملاتی امکان پذیر باشد.
سایر شرکت ها به این نتیجه خواهند رسید که سرمایه گذاری های کم مولد در خود ژاپن باید کنار گذاشته شود. مدیریت این تغییر و تبیین ضرورت آن برای عموم، نیازمند رهبری سیاسی است.
به گزارش فولاد ایران، انگیزه تغییر امروز از بورس اوراق بهادار توکیو است که شرکت های بورسی را تحت فشار قرار می دهد تا توضیح دهند که چگونه قصد دارند ارزش گذاری خود را افزایش دهند. فشار از سوی بوروکراتهای آژانس خدمات مالی و وزارت اقتصاد، تجارت و صنعت نیز وارد میشود که به تدریج الزامات حاکمیتی را برای شرکتها و سرمایهگذاران نهادی افزایش دادهاند. اما نامزدهای احتمالی برای رهبری حزب لیبرال دموکرات ژاپن به سختی در مورد اصلاحات حاکمیت شرکتی صحبت کرده اند.
اگر سیاستمداران ژاپنی نتوانند بخشی از شور و شوق اصلاح طلبان سال های آبه را به دست آورند، امید چندانی برای اصلاحات سخت تر، مانند انعطاف پذیری بیشتر بازار کار سفت و سخت ژاپن وجود ندارد. و تا زمانی که شرکت های ژاپنی سرمایه خود را به طور موثرتری به کار نبندند، این کشور برای مقابله با چالش هایی که با آن مواجه است مبارزه خواهد کرد. ژاپن قدیمی ترین کشور بزرگ جهان است که 30 درصد از مردم آن 65 سال و بالاتر هستند. تهدیدهای امنیتی از سوی یک دولت جنگ طلب چین در حال افزایش است. ژاپن هزینه های دفاعی خود را در سال گذشته 27 درصد افزایش داد و امسال نیز حدود 17 درصد افزایش یافته است. تقویت اقتصاد برای کمک به پرداخت همه اینها بسیار مهم است. موضوعی با این اهمیت و فوریت را نباید تنها به تکنوکرات ها واگذار کرد.
منبع: اکونومیست