پایگاه خبری فولاد ایران- کارشناسان به نیوزویک گفتهاند که روابط ایلان ماسک با چین میتواند به روابط او با دونالد ترامپ و بنابراین موقعیت او در کابینه آسیب برساند.
به گزارش فولاد ایران، مدیر عامل تسلا و اسپیس ایکس برای رهبری وزارت بهرهوری دولت جدید در کنار ویوک راماسوامی، نامزد سابق جمهوری خواه ریاست جمهوری و کارآفرین، نامزد شده است.
در بیانیه ترامپ در این باره آمده است: «این دو آمریکایی فوقالعاده راه را برای دولت من برای برچیدن بوروکراسی دولتی، کاهش مقررات اضافی، کاهش هزینههای بیهوده و بازسازی سازمانهای فدرال هموار خواهند کرد.»
این امر پس از آن صورت می گیرد که ماسک، که ثروتمندترین مرد جهان است، ده ها میلیون دلار برای کمک به ترامپ برای انتخاب شدن هزینه کرد و یکی از سرسخت ترین حامیان او در طول مبارزات انتخاباتی بود.
اما یک چیز وجود دارد که کارشناسان می گویند می تواند باعث ایجاد شکاف بین ماسک و ترامپ شود: چین.
نیل توماس، عضو مؤسسه سیاست جامعه آسیا، به نیوزویک گفت: «ترامپ و ماسک ممکن است به مشکل بخورند زیرا ماسک در نهایت با سیاستهای سخت اقتصادی در مورد چین مخالفت میکند.
رئیس جمهور منتخب در نشانه ای از رویکرد خصمانه خود به این کشور، افراد موافق فشار حداکثری مارکو روبیو و مایک والتز را به ترتیب به عنوان وزیر امور خارجه و مشاور امنیت ملی معرفی کرده است. او همچنین تهدید کرده است که بر تمامی کالاهای صادراتی چین به ایالات متحده تعرفه های 60 درصدی وضع خواهد کرد و خودروهای برقی چینی را که در مکزیک ساخته می شوند برای نادیده گرفتن تعرفه ها تحریم خواهد کرد و همچنین امتیازات تجاری باقی مانده پکن را حذف خواهد کرد و احتمالاً جنگ تجاری با این کشور را به راه خواهد انداخت.
او همچنین مدعی شد که به دلیل کسری تجاری 800 میلیارد دلاری آمریکا با چین، اعمال تعرفه ضروری است.
در مقابل، ماسک - که شرکت تسلا در شانگهای "گیگافکتوری" را دارد و خودروهایی برای بازار داخلی چین و همچنین استرالیا می سازد، مراقب بوده که از حزب کمونیست چین انتقاد نکند.
در همین حال، وقتی چین به تسلا گفت که در سال 2021 تغییری در خودروهای خود ایجاد کند و برای بیش از 285000 وسیله نقلیه به دلیل ترس از ایمنی دستور نظارت داد، ماسک فوراً از این امر پیروی کرد.
و هنگامی که چین در سال 2022 یک کارخانه تسلا را به مدت چهار روز تعطیل کرد تا از دستور دولت چین برای ماندن در خانه در سراسر شهر در بحبوحه افزایش موارد ابتلا به ویروس کرونا پیروی کند، ماسک بی سر و صدا به آن عمل کرد، علیرغم اینکه در موقعیت های مشابه در ایالات متحده از انجام آن اکراه داشت.
تا سال 2022، چین حدود 22.5 درصد از کل درآمد تسلا را به خود اختصاص داد و اکنون در راه تبدیل شدن به بزرگترین بازار خودروهای الکتریکی در جهان است. ماسک همچنین در مورد افزایش تنش بین ایالات متحده و چین در گذشته ابراز نگرانی کرده است.
ماسک اوایل سال جاری از دولت بایدن به دلیل افزایش تعرفه خودروهای برقی چینی به 100 درصد انتقاد کرد. او افزود: «چیزهایی که مانع از آزادی مبادلات میشوند یا بازار را مخدوش میکنند خوب نیستند.»
لورا اسمیت، مورخ ریاست جمهوری در دانشگاه آکسفورد، افزود که انتصاب ماسک ممکن است نشانه ای از «عدم سیاست قاطعانه» ترامپ در قبال چین باشد که می تواند منجر به شکست این دو شود.
اما در حالی که پتانسیل برای شکاف بین هردو وجود دارد، ماسک ممکن است در نهایت به شکلدهی به سیاستهای ترامپ در مورد چین و به روابط او با این کشور کمک کند.
توماس اسمیت، کارشناس اقتصادی، می گوید: «اکنون که ترامپ و ماسک خیلی نزدیک به نظر می رسند، ظاهرا ترامپ می خواهد او را در کنارش نگه دارد.»
توماس افزود که ترامپ در نهایت «صاحب کسبوکاری است که به موفقیت ماسک احترام میگذارد» و بنابراین، «روابط نزدیک آنها میتواند باعث شود رئیسجمهور آینده در سیاستهای خود در برابر چین بیشتر هدف قرار بگیرد و با شاهینهای امنیتی تیم سیاست خارجیاش درگیر شود.»
کارشناسان دیگر استدلال کردهاند که ماسک میتواند کیسینجر جدید در چین باشد و به میانجیگری توافق بین واشنگتن و پکن کمک کند. دیپلمات آمریکایی، هنری کیسینجر، که در سال 2023 درگذشت، به دنبال عادی سازی روابط ایالات متحده و چین پس از سفر تاریخی خود به پکن در ژوئیه 1971 بود. او که در چین بسیار مورد احترام بود، به تعامل با رهبران این کشور به عنوان یک فرستاده غیر رسمی ادامه داد و اخیراً با رئیس جمهور شی جین پینگ در ژوئیه 2023، درست چند ماه قبل از مرگش، ملاقات کرد.
اسکات کندی، مشاور ارشد و رئیس هیئت امنای تجارت و اقتصاد چین در مرکز راهبردی و استراتژیک، گفت: «در چند ماه گذشته کنجکاوی گستردهای در چین در مورد اینکه آیا ماسک میتواند کیسینجر جدید باشد و به میانجیگری توافق بین واشنگتن و پکن کمک کند، وجود داشته است.»
به گزارش رسانه های دولتی، ماسک در ماه آوریل با لی کیانگ، نخست وزیر چین ملاقات کرد که تسلا را نمونه ای از همکاری تجاری موفق بین پکن و واشنگتن ذکر کرد.
وانگ ییوی، مدیر مؤسسه روابط بینالملل در دانشگاه رنمی، گفت که موقعیت ماسک در میان چینیها میتواند باعث شود که او ترامپ را متقاعد کند که افزایش تعرفههای سختگیرانهای را که تهدید کرده است لغو کند، و همچنین امکان ایجاد یک معامله برای شرکتهای چینی برای ساخت کارخانهها را فراهم نماید.
او گفت که اگرچه ماسک ممکن است برخی از درها را باز کند، اما هیچ یک از آنها نمی تواند از طریق دیپلماسی ثابت باز شود. او هشدار داد که تکیه کردن به کسی که وفاداری اصلی او به سرمایهگذاریهای خودش است، ممکن است اشتباه باشد. وی گفت: «غیرقابل پیش بینی بودن و دیدگاه های قوی و اغلب بحث برانگیز ماسک همیشه با منافع دیپلماتیک یا استراتژیک هر یک از کشورها همسو نیست.»
منبع: نیوزویک