پایگاه خبری فولاد ایران- به گفته اقتصاددانان ارشد مورد بررسی برای آخرین چشم انداز اقتصاددانان ارشد مجمع جهانی اقتصاد، یکی از بزرگترین منابع نوسانات، ژئوپلیتیک خواهد بود. اما این گزارش حاکی از آن است که وضعیت نیز متفاوت است. به نظر می رسد تغییرات مثبت بیشتر، از جمله کاهش تورم و کاهش سرعت افزایش نرخ بهره، محتمل است.
به گزارش فولاد ایران، به گفته 61 درصد از اقتصاددانان ارشد شرکت کننده در این گزارش، اقتصاد جهانی در سال آینده ضعیف خواهد شد.
عدم قطعیت یک عامل کلیدی است، ترس از رکود جهانی در حال کاهش است، اما نگرانیها در مورد اقتصاد چین که اخیراً دچار رکود شده است، افزایش یافته است.
مسائل ژئوپلیتیکی و سیاسی داخلی از دیگر عوامل ناراحت کننده هستند. از هر ده اقتصاددانی که برای این گزارش نظرسنجی شده بودند، 9 نفر معتقدند که ژئوپلیتیک در سال آینده نوسانات اقتصادی ایجاد خواهد کرد.
به گفته 79 درصد از پاسخ دهندگان، سیاست داخلی نیز می تواند نوسانات اقتصادی را برانگیزد، و چرخه انتخاباتی قریب الوقوع ایالات متحده احتمالاً محرک این احساسات است.
Chief Economists Outlook می گوید: «یک واگرایی فزاینده در چشم انداز رشد در سراسر جهان وجود دارد.
آسیا بهعنوان قویترین چشمانداز رشد در نظر گرفته میشود – بهویژه آسیای جنوبی، جایی که ۹۲ درصد انتظار رشد متوسط یا قوی را در سال جاری دارند. با این حال، انتظارات در اطراف چین کاهش یافته است. تنها 54 درصد انتظار رشد متوسط یا قوی را در بقیه سال 2023 دارند که از 97 درصد در نسخه ماه مه کمتر است. و انتظار کمی برای تغییر آن در سال 2024 وجود دارد.
این گزارش میگوید: «علاوه بر بازگشت کندتر از حد انتظار مصرف داخلی در اوایل سال جاری، چشمانداز اقتصادی چین تحت تأثیر فشارهای کاهش تورم و نشانههایی از شکنندگی در بازار حیاتی املاک و مستغلات قرار گرفته است». حجم تجارت نیز کاهش یافته است و واردات 12.4 درصد و صادرات 14.5 درصد در سال منتهی به جولای 2023 کاهش یافته است.
چشم انداز اقتصاد ایالات متحده از ماه مه به طور قابل توجهی بهبود یافته است، به طوری که حدود 80 درصد از شرکت کنندگان در نظرسنجی انتظار رشد قوی یا متوسط در سال جاری و سال آینده را دارند که از حدود 50 درصد در ماه می افزایش یافته است.
به گفته 77 درصد از افراد مورد بررسی، اروپا در سال جاری با رشد ضعیف یا بسیار ضعیف مواجه است. اما این تصویر می تواند به طور قابل توجهی در سال 2024 تغییر کند و تنها 41 درصد انتظار رشد ضعیف را دارند.
برای خاورمیانه و شمال آفریقا، 79 درصد رشد متوسط یا قوی را در سالهای 2023 و 2024 پیشبینی میکنند که 15 درصد بیشتر از ماه مه است.
کاهش فشار تورم و نرخ بهره
زمانی که نوبت به دورنمای تورم میرسد، خوشبینی ظاهر میشود، به طوری که 86 درصد از اقتصاددانان ارشد معتقدند که بدترین موج تورم جهانی در یک سال آینده فروکش خواهد کرد.
انتظارات پیرامون سیاست پولی با این امر مطابقت دارد، به طوری که 93 درصد از پاسخ دهندگان انتظار دارند سرعت افزایش نرخ بهره در اقتصادهای مستعد تورم کاهش یابد.
بانکهای مرکزی شرایط حساس اقتصادی داخلی و جهانی را دنبال میکنند، از جمله تغییرات آبوهوایی، تغییر جمعیتشناسی و عمیقتر شدن شکافهای ژئوپلیتیکی و اقتصادی.
انتظارات در مورد تورم ایالات متحده بهبود یافته است، به طوری که 54 درصد از اقتصاددانان ارشد مورد بررسی اکنون انتظار دارند که تورم متوسط یا پایین تر در این کشور وجود داشته باشد، اما به گفته 70 درصد از پاسخ دهندگان، اروپا همچنان در سال جاری به سمت تورم بالا یا بسیار بالا پیش می رود.
چین با مشکل متفاوتی مواجه است که نشانههایی از فشارهای کاهش تورم در نتایج منعکس شده است: 81 درصد از اقتصاددانان ارشد تورم پایین یا بسیار پایین را در سال جاری پیشبینی میکنند که از 48 درصد در ماه می افزایش یافته است.
ضربه های اقتصادی بر توسعه جهانی تأثیر می گذارد
امید به دستیابی به اهداف توسعه پایدار سازمان ملل متحد (SDGs) تا ضرب الاجل سال 2030 به دلیل باد مخالفی که اقتصاد جهانی با آن مواجه است، مورد تردید قرار گرفته است.
تقریباً سه چهارم پاسخ دهندگان فکر می کنند که تنش های ژئوپلیتیکی مانع از پیشرفت به سمت اهداف توسعه جهانی در سه سال آینده می شود، در حالی که 59 درصد انتظار دارند شرایط مالی سخت تر همان تأثیر را داشته باشد.
گزارش توسعه پایدار سازمان ملل نیز تصویر مشابهی را ارائه میکند و نشان میدهد که از سال 2020 یک "روند بدتر" در بسیاری از اهداف توسعه پایدار، از جمله ریشهکن کردن فقر شدید و کاهش ناامنی غذایی، وجود داشته است.
یافتن راه هایی برای بسیج مالی می تواند به تغییر این موضوع کمک کند. به گفته اقتصاددانان ارشد، سرمایه خصوصی میتواند بیشترین تأثیر را در تحول دیجیتال، انرژی، غذا و تلاشهای آب و هوایی کشورهای در حال توسعه داشته باشد و در سراسر حوزههای توسعهای مزایایی دارد.
منبع: مجمع جهانی اقتصاد