به IFNAA.IR خوش آمدید.
[ سبد خرید شما خالی است ]

سه عامل خطر کلیدی در بازار نفت حال حاضر

پایگاه خبری فولاد ایران- در دو هفته گذشته، قیمت نفت خام برنت تا 96.55 دلار در هر بشکه و به 84.07 دلار بسته شد ولی پس از آن به 85.82 دلار رسید. نوسانات در بازارهای نفت به خصوص در شرایط چند سال گذشته چیز جدیدی نیست، با این حال این کالا در ماه اخیر شاهد برخی از بزرگترین نوسانات قیمتی در سال بوده است. به گزارش فولاد ایران، همانطور که در سال جاری توسط بسیاری از مفسران اشاره شده است، در حال حاضر تنها قطعیت در قیمت نفت عدم قطعیت است. در این مقاله به بررسی سه عامل ریسک کلیدی که باعث حرکت های اخیر قیمت شده اند و به دورنمای نامشخص نفت کمک می کنند، خواهیم پرداخت.
خروج سرمایه گذاران با چشم انداز کم تقاضا
پس از اعلام عربستان سعودی و روسیه در اواخر ماه اوت مبنی بر تمدید کاهش تولید تا پایان سال، بازار نفت در مسیری صعودی قرار داشت. این خبر قیمت نفت را به 100 دلار در هر بشکه سوق داده بود، سطحی که از سپتامبر 2022 مشاهده نشده بود. با این حال، یک تغییر ناگهانی بین 27 سپتامبر و 5 اکتبر رخ داد، زیرا قیمت نفت خام برنت تقریباً 13 درصد کاهش یافت و ناگهان به حرکت صعودی پایان داد.
این معکوس ناشی از نگرانی ها در مورد سرکوب رشد اقتصادی بود که ناشی از نگرانی گسترده در مورد تأثیرات احتمالی طولانی مدت نرخ های بهره بالا بود. این ترس ها بر بازارهای مالی مختلف از جمله اوراق قرضه و سهام تأثیر گذاشته و منجر به ریسک گریزی و متعاقب آن فروش بازار نفت توسط سرمایه گذاران سفته باز شده است.
این کاهش شدید بر تاثیر پول سفته بازانه بر قیمت نفت تاکید می کند و نشان می دهد که بازار تا چه حد نسبت به تغییر احساسات حساس است. این معکوس نه تنها منعکس کننده تأثیر دلالان بر رالی قبلی است بلکه نگرانی های گسترده تر در مورد چشم انداز اقتصاد جهانی را نیز منعکس می کند.
خطر در خاورمیانه
درگیری مجدد بین اسرائیل و گروه فلسطینی حماس، نااطمینانی در بازارهای نفت را تشدید کرده است. به گزارش رویترز، حماس بزرگترین حمله نظامی به اسرائیل را در چند دهه اخیر آغاز کرد، در حالی که اسرائیل با شدیدترین حملات هوایی در تاریخ 75 ساله درگیری خود با فلسطینی ها، نوار غزه را مورد حمله قرار داد. با توجه به اینکه تا چه حد بازارهای کالا تحت تأثیر شیوع درگیری در اروپا پس از تهاجم روسیه به اوکراین در سال 2022 قرار گرفتند، تمرکز زیادی بر روی خطرات مرتبط با درگیری در خاورمیانه و تأثیر احتمالی بر قیمت نفت معطوف شده است.
این تشدید خصومت ها تأثیر فوری بر قیمت نفت داشته است و قیمت آن را حدود 5 درصد افزایش داده است. در حالی که اسرائیل یک تولیدکننده عمده نفت نیست، نزدیکی درگیری به زیرساخت های حیاتی و خطوط کشتیرانی خطری برای زنجیره های عرضه جهانی نفت به همراه دارد. همانطور که این وضعیت آشکار می شود، می تواند پیامدهای گسترده تری برای ژئوپلیتیک جهانی و عرضه نفت داشته باشد، به خصوص اگر درگیری های نیابتی و اختلافات بین المللی تشدید شود. بسیاری از کشورهای غربی، از جمله ایالات متحده آمریکا و بریتانیا، حمایت خود را از اسرائیل اعلام کرده‌اند، در حالی که روسیه و چین علناً از آرمان فلسطین حمایت کرده‌اند.
همانطور که گلدمن ساکس اشاره کرد، این درگیری همچنین چشم انداز بهبود روابط بین اسرائیل و عربستان سعودی و افزایش تولید عربستان را در طول زمان کاهش می دهد. البته این وضعیتی است که به سرعت در حال آشکار شدن است و انجام هرگونه پیش بینی بلندمدت در مورد توسعه و پیامدهای بعدی آن در بهترین حالت دشوار و در بدترین حالت احمقانه خواهد بود.
سقف قیمت روسیه
سقف قیمتی که کشورهای گروه 7 بر صادرات نفت روسیه تحمیل کرده اند، عنصر دیگری از عدم اطمینان در بازار نفت است. هدف از این سقف قیمت، کاهش درآمدهای انرژی روسیه و در نتیجه تضعیف تلاش های روسیه در مناقشه اوکراین، بدون حذف کامل نفت روسیه از بازار جهانی بود. این سقف از لحاظ نظری مانع از مشارکت شرکت های مستقر در اتحادیه اروپا و کشورهای G7 در حمل و نقل نفت روسیه با قیمت بالای 60 دلار در هر بشکه می شود.
با این حال، گزارش‌ها حاکی از آن است که روسیه نفت را بالاتر از سقف قیمتی می‌فروشد و برخی از شرکت‌های غربی از این محدودیت پیروی نمی‌کنند. به عنوان مثال، رویترز گزارش داده است که روسیه نفت به هند را نزدیک به 80 دلار در هر بشکه می فروشد و جذابیت نفت خام اورال روسیه به دلیل کمبود محصولات دیزل و بنزین در سطح جهان افزایش یافته است.
وضعیت پیرامون مکانیسم سقف قیمت نامشخص است. مشخص نیست که آیا این مورد بازنگری خواهد شد یا اینکه کشورهای G7 تلاش خواهند کرد آن را با جدیت بیشتری اجرا کنند. در هر صورت، این وضعیت عامل خطر دیگری را برای نظارت بر بازارهای نفت در ماه های آینده معرفی می کند.
نوسانات قیمت و عدم اطمینان اخیر بازار نفت به دلیل تلاقی عواملی از جمله نگرانی های رشد اقتصادی، درگیری های خاورمیانه و وضعیت در حال تحول پیرامون صادرات نفت روسیه است. این عوامل خطر به ما یادآوری می کنند که تنها قطعیت در بازار نفت، غیرقابل پیش بینی بودن ذاتی آن است.


منبع: Oilprice

۲ آبان ۱۴۰۲ ۱۲:۲۴
تعداد بازدید : ۵۶۶
کد خبر : ۶۷,۴۹۰

نظرات بینندگان

تعداد کاراکتر باقیمانده: 500
نظر خود را وارد کنید