پایگاه خبری فولاد ایران- هنگامی که نخستوزیر چین، لی کیانگ، روز سهشنبه در داووس اعلام کرد که اقتصاد این کشور در سال 2023 حدود 5.2 درصد رشد کرده است، اقتصاددانان را غافلگیر کرد. بسیاری رقمی نزدیک به هدف رشد 5 درصدی پکن را پیش بینی کرده بودند و بازارها انتظار نداشتند این داده ها تا روز چهارشنبه مطابق با برنامه انتشار رسمی منتشر شود.
منصفانه است که بگوییم این تنها نمونه از رویکرد مبهم چین برای گزارش آمارهای ملی نیست. در حالی که چین منابع قابل توجهی را به اداره ملی آمار خود اختصاص می دهد، اعتماد به خروجی آن به دلیل عدم شفافیت کاهش یافته است. از زمانی که رئیس جمهور شی جین پینگ در سال 2013 به رهبری رسید، تعداد شاخص های اقتصادی ارائه شده توسط آژانس به میزان قابل توجهی کاهش یافته است. در عین حال، پیش بینی کنندگان نسبت به اعداد رسمی تولید ناخالص داخلی چین تردید بیشتری پیدا کرده اند.
به گزارش فولاد ایران، کاهش روند رشد این کشور در دهه گذشته باعث افزایش تمرکز بر سیستم اهداف تولید ناخالص داخلی شده است. البته این امکان وجود دارد که اقتصاد چین به طور مداوم کار دقیقی برای هدف قرار دادن آن اهداف انجام داده باشد. اما شفافیت محدود، از جمله در روش های آماری آن، اعتماد را کم می کند.
اما چین تنها کشوری نیست که آمار رشد غیرقابل اعتمادی دارد. بسیاری از داده های اقتصادی هند نیز بر اساس نظرسنجی ها و اطلاعات قدیمی است. اعداد موجود آن نیز اغلب مورد بازبینی قرار می گیرند. در حالی که برآوردهای رسمی میانگین رشد تولید ناخالص داخلی سالانه آن بین سالهای 12-2011 و 17-2016 را حدود 7 درصد نشان میدهند، مطالعه هاروارد نشان میدهد که این رشد میتواند نزدیکتر به 4.5 درصد باشد.
فقدان شفافیت، متدولوژیهای کمتر از حد و دامنه دستکاری دادهها در بسیاری از کشورهای به اصطلاح در حال توسعه رایج است. در واقع، محققان از کمبود داده های اقتصادی معتبر در سراسر آفریقا ابراز تاسف می کنند. بخشهای غیررسمی بزرگ و منابع محدود به این معناست که اندازهگیری نیز ساده نیست. حتی اقتصادهای پیشرفته نیز مشکلات داده ای دارند.
آمار غیر شفاف برای سرمایه گذاران خطر می افزاید و می تواند هزینه سرمایه را برای کشورهای در حال توسعه افزایش دهد و ابهام برای شرکت ها خوب نیست. پس از ابراز تاسف از «کسری اعتماد» جهانی در سخنرانی خود در داووس، نخستوزیر لی باید اطمینان حاصل کند که دومین اقتصاد بزرگ جهان شفافیت آمارها و روشهای اقتصادی خود را تا حد زیادی بهبود میبخشد. به نوبه خود، هند باید برای به روز رسانی سیستم های داده خود سرمایه گذاری کند.
فناوری بهتر، آموزش و اشتراکگذاری دادهها میتواند به افزایش استانداردهای داده کمک کند. به هر حال، با توجه به اهمیت دادههای خوب برای دولت، سرمایهگذاری و تجارت مؤثر، با رشد اقتصادهای نوظهور، قابل اعتماد بودن آمارهای آنها نیز ضروری است.
منبع: فایننشال تایمز