به IFNAA.IR خوش آمدید.
[ سبد خرید شما خالی است ]

آنچه باید در مورد بریکس بدانیم

پایگاه خبری فولاد ایران- در سال 2001، محققان بانک سرمایه‌گذاری گلدمن ساکس مقاله‌ای منتشر کردند که در آن توضیح داده شد که چگونه چهار اقتصاد نوظهور - برزیل، روسیه، هند و چین - قرار است اقتصاد جهانی را در سال‌های آینده تغییر دهند.
این مقاله خاطرنشان کرد که بلوک موسوم به بریک BRIC نسبت به بسیاری از کشورهای توسعه یافته "محیط سالم تری" برای رشد اقتصادی دارد و قرار است سهم آنها از تولید ناخالص داخلی جهانی افزایش یابد. در این مقاله آمده است: «زمان آن فرا رسیده است که جهان بریک های اقتصادی جهانی بهتری بسازد.»
سال‌ها بعد، در سال 2006، رهبران کشورهای عضو بریک رسما این گروه را ایجاد کردند، یک ائتلاف غیررسمی که به دولت‌ها کمک می‌کرد تا تلاش‌های اقتصادی و سیاسی را حول اهداف مشترک هماهنگ کنند. در سال 2009، این بلوک افتتاحیه اجلاس سران بریک را در یکاترینبورگ روسیه برگزار کرد. یک سال بعد، آفریقای جنوبی به طور رسمی به این گروه پیوست و نام اختصاری این گروه را به بریکس BRICS گسترش داد.
در سال‌های اخیر، این بلوک به افزایش اعضای جدید ادامه داده است و شی جین پینگ، رئیس‌جمهور چین در سال 2022 خاطرنشان کرد که افزودن اقتصادهای جدید «نشاط جدیدی را به همکاری بریکس تزریق می‌کند و قدرت و نفوذ بریکس را افزایش می‌دهد.»
به گزارش 
فولاد ایران، در اجلاس 2023، این اتحادیه رسماً از شش کشور دیگر - آرژانتین، مصر، اتیوپی، ایران، عربستان سعودی و امارات متحده عربی - دعوت کرد تا به آن بپیوندند. آرژانتین پس از تغییر دولت تصمیم گرفت به بریکس نپیوندد و طبق گزارش ها، عربستان سعودی همچنان در حال بررسی عضویت آن است.
چندین کشور دیگر از جمله کوبا، مالزی، تایلند و ترکیه از جمله کشورهای شریک بریکس محسوب می شوند و برای عضویت آتی بریکس درخواست داده اند یا ابراز علاقه کرده اند. به عنوان مثال، تایلند در اوایل سال جاری رسماً نامه ای تهیه کرد و در بیانیه ای اشاره کرد که "پیوستن به بریکس از بسیاری جهات به نفع تایلند خواهد بود" و این عضویت "چشم انداز آن را برای تبدیل شدن به یکی از سیاست گذاران اقتصادی بین المللی" افزایش می دهد.
اقتصاد بریکس
امروزه، کشورهای بریکس حدود 3.3 میلیارد نفر - بیش از 40 درصد از جمعیت جهان - را در خود جای داده اند.
اقتصادهای بریکس همچنین 37.3 درصد از تولید ناخالص داخلی جهانی را بر اساس برابری قدرت خرید تشکیل می دهند. طبق گزارش صندوق بین المللی پول، چین به تنهایی 19.05 درصد را در اختیار دارد در حالی که هند 8.23 درصد را به خود اختصاص داده است. در همین حال، ایالات متحده و اتحادیه اروپا هر کدام تقریباً 14.5 درصد را تشکیل می دهند.
علاوه بر این، بلوک بریکس به طور فزاینده ای در حال تبدیل شدن به یک قدرت اقتصادی بزرگ در زمینه تجارت کالا است.
به عنوان مثال نفت را در نظر بگیرید. بر اساس تحلیل S&P Global، با اضافه شدن ایران، امارات و احتمالا عربستان سعودی، گروه بریکس می تواند نزدیک به نیمی از تولید نفت در سراسر جهان را کنترل کند و حدود 35 درصد از کل مصرف نفت را به خود اختصاص دهد. در این گزارش آمده است: "با حضور عربستان سعودی، گروه بریکس یک نیروگاه کالا خواهد بود."
کشورهای بریکس نیز با توجه به جمعیت زیادشان، پایگاه مصرف کننده و نیروی کار زیادی دارند.
طبق گزارش سازمان بین‌المللی کار، در سال 2024، نرخ مشارکت نیروی کار این بلوک 60.6 درصد و در مجموع 1.5 میلیارد نفر بود. در این نرخ مشارکت، شکاف جنسیتی بزرگ با مشارکت مردان با 73.9 درصد و زنان با 47.4 درصد ادامه دارد.
علاوه بر این، مشارکت در اقتصاد غیررسمی کشورهای بریکس بالاست. در سال های اخیر، حدود 934.4 میلیون نفر در کشورهای بریکس در اقتصاد غیررسمی کار می کردند که اکثریت قریب به اتفاق آنها در هند هستند.
در گزارش سازمان بین‌المللی کار در سال 2023 آمده است: «کار غیررسمی در برخی از بریکس‌ها فراگیر است و افزایش بهره‌وری با گذار به رسمیت و شرایط کاری بهتر مرتبط است.»
امسال نرخ بیکاری در کشورهای بریکس 5.3 درصد، در مجموع 84.7 میلیون نفر است.
تغییر شکل چندجانبه گرایی
در سال‌های اخیر، کشورهای بریکس تلاش‌های همکاری خود را گسترش داده‌اند و همسویی را در زمینه‌های موضوعی از امنیت ملی و توسعه اقتصادی گرفته تا مبادلات فرهنگی و پروژه‌های بشردوستانه افزایش داده‌اند.
گسترش بریکس همچنین مسیرهای جدید چندجانبه گرایی را پیش می برد. این شامل ایجاد نهادهای جدیدی است که می تواند سازمان های چندجانبه موجود مانند گروه هفت (G7) و بانک جهانی را به چالش بکشد.
به عنوان مثال، در سال 2015، بلوک بریکس بانک توسعه جدید (NDB) را تأسیس کرد که یک وام دهنده توسعه چندجانبه مستقر در شانگهای چین است. در سال‌های اخیر، NDB پروژه‌های مختلفی از افزایش ظرفیت انتقال گاز طبیعی مایع در چین تا مدرن‌سازی سیستم‌های ریلی باری در آفریقای جنوبی را تامین مالی کرده است.
علاوه بر این، بانک توسعه ملی اغلب پروژه‌های توسعه را با ارزهای محلی تامین مالی می‌کند، که به گفته تحلیل‌گران می‌تواند در طول زمان سلطه دلار آمریکا در اقتصاد جهانی را به چالش بکشد.
در ماه اکتبر، در شانزدهمین اجلاس سران بریکس در کازان روسیه، این بلوک در بیانیه پایانی خود خاطرنشان کرد که ائتلاف از "انجمن ملی در گسترش مستمر تامین مالی ارز محلی و تقویت نوآوری در سرمایه گذاری و ابزارهای تامین مالی" حمایت می کند.
ناظران در مورد اینکه تا چه حد بلوک بریکس قصد دارد مستقیماً غرب را به چالش بکشد و همچنین تا چه حد اختلافات داخلی دارد، اختلاف نظر دارند. این ممکن است مانع اتحاد بریکس شود. با این حال کارشناسان توافق دارند که همکاری در سرتاسر جهان برای کاهش مسائل مختلف پیش روی اقتصاد جهانی مورد نیاز است.
در ژانویه، فشارسنج جهانی همکاری مجمع جهانی اقتصاد 2024 هشدار داد که "همکاری در حال تبدیل شدن به یک امر ضروری است، به نظر می رسد نظم جهانی در حال تکه تکه شدن است."
با این وجود، این گزارش خاطرنشان کرد که "همکاری چند وجهی است و عناصر همکاری می توانند با عناصر رقابت همزیستی داشته باشند" و افزود که "رهبران می توانند "همکاری" - ایجاد تعادل در همکاری و رقابت - را برای پیشبرد منافع مشترک در زمینه های خاص، علی رغم عدم همسویی، در جای دیگر، تمرین کنند.»


منبع: مجمع جهانی اقتصاد

۱۱ آذر ۱۴۰۳ ۱۰:۲۲
تعداد بازدید : ۲۳۶
کد خبر : ۷۱,۷۳۶

نظرات بینندگان

تعداد کاراکتر باقیمانده: 500
نظر خود را وارد کنید