پایگاه خبری فولاد ایران- بیش از 2 میلیارد رای دهنده در 50 کشور در انتخابات امسال رای دادند، که منجر به تغییر قابل توجهی از احزاب فعلی شد که ناشی از ترکیبی از چالش های اقتصادی و نارضایتی پس از همه گیری بود. این روند با وعدههایی برای سرعت بخشیدن به طیف گستردهای از سیاستها با هدف بازنشانی تجارت جهانی از طریق تعرفهها و کنترلهای صادراتی همراه بود و مسئولیت تطبیق را بر دوش رهبران زنجیره تامین قرار داد. در عین حال، با تشدید درگیریهای جهانی در مناطقی مانند اروپا و خاورمیانه، تغییر اولویتهای پایداری و پذیرش سریع فناوریهای متحولکننده مانند هوش مصنوعی، رهبران تولید را متوجه کرد که باید با چشماندازی پیچیدهتر دست و پنجه نرم کنند و اینکه چگونه زنجیره ارزش خود را بهینه کنند.
به گزارش فولاد ایران، الگوهای تجارت نیز به طرز چشمگیری در حال تغییر هستند. در سال 2023، نزدیک به 3000 اقدام محدودکننده تجارت اعمال شد، تقریباً سه برابر تعداد در سال 2019. این پویایی با تغییر در منابع واردات برای ایالات متحده نشان داده شده است. در سال 2023، مکزیک از چین به عنوان صادرکننده برتر به ایالات متحده عبور کرد، تغییری که با روندهای گسترده تر در جریان سرمایه گذاری مستقیم خارجی جهانی (FDI) همسو می شود و به طور فزاینده ای با رقابت های ژئوپلیتیکی رو به رشد مشخص می شود.
این افزایش در شدت و فراوانی اختلالات جهانی با شکافی که سازمانهای تولیدي در سراسر زنجیره ارزش بین قصد استراتژیک در جهت پیکربندی مجدد زنجیرههای ارزش و تحویل عملیاتی، واقعیت پیادهسازی مواجه هستند، همراه است.
از آنجایی که تولیدکنندگان ردپا و استراتژی های شبکه خود را مجددا ارزیابی می کنند، روند تصمیم گیری برای مکان یابی بر اساس هزینه در حال تبدیل شدن به یک فرآیند تصمیم گیری پیچیده تر است و آمادگی کشور را برای فراهم کردن محیطی هماهنگ با اولویت های استراتژیک فاکتور می گیرد.
نظرسنجی مجمع جهانی اقتصاد شامل بیش از 300 مدیر عملیات جهانی و 60 مشاوره، نشان می دهد که شکاف بین قصد و اجرای عملیاتی در پنج گرایش آشکار است. این روندها عبارتند از: تغییر به مراکز منطقه ای تر. انتقال به اولین مدل دیجیتالی عملیات؛ اتخاذ رویکردهای نوآورانه تر برای پایداری؛ تمرکز عمیق تر بر مهارت ها؛ و ارزش مشتری
بر اساس این، گزارش اخیر مجمع جهانی اقتصاد با همکاری کرنی هفت عامل کلیدی آمادگی در سطح کشور را برجسته میکند که شرکتهای صنعتی جهانی هنگام تصمیمگیری درباره تخصیص سرمایه برای آینده عملیاتهای تولید و زنجیره تامین به دقت آنها را مورد بررسی قرار میدهند:
1- زیرساخت
زیرساخت سنگ بنای رشد صنعتی است که نیاز به تمرکز متعادل بر هر دو نوع فیزیکی مانند شبکه های حمل و نقل و لجستیک و زیرساخت های هوشمند از جمله اتصال دیجیتال و فناوری دارد. رویکرد یکپارچه برای توسعه هر دو در حال تبدیل شدن به یک اولویت حیاتی برای کشورهایی است که قصد جذب سرمایه گذاری جهانی را دارند. طرح جامع صنعتی جدید مالزی 2030 زیرساخت های فیزیکی و هوشمند را از طریق طرح هایی مانند استراتژی ملی نیمه هادی ها (NSS) یکپارچه می کند. NSS متعهد شده است 5.3 میلیارد دلار برای ساخت پارکهای صنعتی جدید، سرمایهگذاری در آموزش فناوری و ایجاد شراکت با بازیگران صنعتی مانند Nvidia و Intel به منظور قرار دادن کشور به عنوان مقصد تولیدی، اختصاص دهد.
2- منابع و انرژی
با منابع طبیعی محدود، سازمانهای صنعتی به طور فزایندهای کشورهایی را که تعهد به تنوع بخشیدن به ترکیب انرژی خود را نشان میدهند، اولویت میدهند. این شامل اتخاذ منابع انرژی تجدیدپذیر، ارتقای بهره وری انرژی و پذیرش اصول اقتصادی دایره ای برای افزایش پایداری بلند مدت است. کشورهایی مانند سنگاپور نقش رهبری فعالی را در مشارکت با سازمانهای صنعتی با متعهد شدن به عرضه انرژیهای تجدیدپذیر برای تکمیل آنچه که تأسیسات نمیتوانند به طور مستقل تولید کنند، مانند منابع خورشیدی، بر عهده گرفتهاند. این استراتژی از اهداف اقلیمی بخش ملی و خصوصی پشتیبانی میکند و مسیر مطمئنی را برای دستیابی به انتشار خالص صفر تضمین میکند.
3- تکنولوژی
به عنوان محرک رقابت جهانی، فناوری یک ملاحظات کلیدی برای شرکت ها است. شرکتها به دقت در حال بررسی قدرت اکوسیستم نوآوری یک کشور، سرعت پذیرش فناوری در صنایع - از جمله شرکتهای کوچک و متوسط - و استحکام حمایتهای مالکیت معنوی برای تضمین رشد عادلانه و مطمئن هستند.
4- کار و مهارت
چابکی نیروی کار در عصر پیشرفت سریع فناوری بسیار مهم است. این شامل ارزیابی سطوح مهارت نیروی کار، انعطاف پذیری و حفظ نیروی کار، و در دسترس بودن و هزینه استعدادهای ماهر است. کشورهایی که ارتقاء مهارت و توسعه مستمر استعداد را در اولویت قرار می دهند، به طور فزاینده ای مورد علاقه سرمایه گذاران جهانی قرار می گیرند. تامیل نادو، هند به طور موثر نیروی کار تولیدی خود را با مشارکت با بخش خصوصی برای افزایش اشتغال زنان گسترش داده است. این تلاشها فراتر از ارائه فرصتهای آموزشی و توسعه مهارت است و شامل حمایتهایی مانند تسهیلات مراقبت از کودکان، حملونقل امن و مسکن مقرون به صرفه در نزدیکی پارکهای صنعتی میشود. این رویکرد جامع، تولید را در دسترستر و فراگیرتر کرده است و در نتیجه تامیل نادو میزبان بیش از 40 درصد از نیروی کار تولیدی زن هند است.
5- مالی و نظارتی
در بحبوحه افزایش نوسانات جهانی، از جمله تعرفه ها، سیاست های حمایتی و فشارهای تورمی، تولیدکنندگان کشورهای دارای چارچوب های مالی و نظارتی شفاف و قابل پیش بینی را در اولویت قرار می دهند. سیاستهای مالیاتی شفاف، مقررات ساده و دسترسی به سرمایه کلیدی برای ایجاد رشد پایدار و کاهش اختلالات تجاری هستند. چارچوبهای نظارتی ساده و مشوقهای مالیاتی مکزیک نقشی اساسی در تضمین سرمایهگذاری آئودی برای ساخت کارخانه سن خوزه چیاپا ایفا کرد. این مشارکت در سال گذشته منجر به ایجاد بیش از 5300 شغل و تولید نزدیک به 200000 دستگاه خودرو شده است.
6- چشم انداز ژئوپلیتیک
کشورهایی که به طور موثر منافع ملی را با همکاری جهانی متعادل می کنند، برای سازمان های صنعتی جذاب تر می شوند. ملاحظات کلیدی شامل ثبات سیاست های تجاری، تأثیر تحولات سیاسی، و استحکام روابط بین المللی، از جمله اتحاد و مشارکت است. توافقنامه تجارت آزاد اتحادیه اروپا و ویتنام (FTA) با موفقیت منافع ملی را با یکپارچگی جهانی متعادل کرده است و منجر به رشد 50 درصدی صادرات ویتنامی به اتحادیه اروپا شده است. این معامله تجاری نه تنها دسترسی به بازار را گسترش داده است، بلکه شرکای زنجیره ارزش را نیز متنوع کرده است و انعطاف پذیری را از طریق تجارت جهانی افزایش می دهد.
7- محیط زیست، اجتماعی و حکومت (ESG)
تاب آوری اقتصادی بلندمدت به طور فزاینده ای به شیوه های پایدار بستگی دارد. شرکتها تعهد کشورها به اهداف خالص صفر، ابتکارات مسئولیت اجتماعی و پایبندی به هنجارهای حاکمیتی قوی را برای اطمینان از همسویی با اولویتهای ESG در حال تحول بررسی میکنند. در سطح ملی، سیاست اقتصاد دایره ای هلند در سال 2016 با هدف کاهش 50 درصدی استفاده از مواد اولیه تا سال 2030 انجام می شود. این هدف با سرمایه گذاری های قابل توجه در صنعت و ترویج شیوه های دایره ای در بین مشاغل و مصرف کنندگان پشتیبانی می شود. هلند با تقویت استانداردها و ایجاد انگیزه برای تولید پایدار، خود را برای رسیدن به اهداف بلندمدت آب و هوایی قرار می دهد.
اهمیت این عوامل بسته به شرکت، صنعت و موقعیت در طول زنجیره ارزش متفاوت است. در حالی که آنها به ایجاد یک محیط مساعد کمک می کنند، اما تنها عوامل تعیین کننده جذابیت یک کشور به عنوان یک مقصد تولیدی نیستند. ملاحظات اضافی - مانند رقابت در هزینه، دسترسی به بازار و اولویت های سیاسی - نیز نقش مهمی در شکل دادن به تصمیمات سرمایه گذاری دارند.
از آنجایی که سازمانهای صنعتی به کار برای متعادل کردن هزینه، انعطافپذیری، پایداری و عملکرد در طول بازیابی مجدد خود ادامه میدهند، رهبران بخش دولتی و خصوصی باید در شکلدهی شرایط و سیاستهایی که رشد مسئولانه تولید را برای رفاه اجتماعی، اقتصادی و زیستمحیطی ممکن میسازد، با یکدیگر همکاری کنند. این هفت عامل آمادگی که بر ستونهای مردم، رفاه و سیاره متمرکز شدهاند، بلوکهای سازنده آیندهای عادلانه در زنجیرههای ارزش و کشورهای توسعهیافته و در حال توسعه هستند.
منبع: مجمع جهانی اقتصاد